На 11 март – петък, ще се проведе извънредно заседание на Общински съвет – Ботевград. В дневния ред на сесията са включени две докладни. В първата се иска съгласието на Общинския съвет за изменение на Интегрирания план за развитие на общината 2014 – 2020 год. Това се налага, тъй като общината ще кандидатства с проектни предложения по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони” по програма „Региони в растеж”. Проектите кореспондират с Интегрирания план за развитие, в който по приоритет 1 и 4 са заложени мерки за енергийна ефективност в многопрофилни жилищни сгради и за административни обществени сгради, се посочва в докладната до местния парламент. 
Общият индикативен размер на средствата за безвъзмездна финансова помощ за Община Ботевград е 9 544 720 лв. До 15 март общината, като бенефициент, ще подаде четири  проектни предложения в размер на минимум 50 на сто от предвидените средства, каквото е изискването по настоящата процедура. Проектните предложения са за: държавна административна сграда – сградата на РУ „Пожарна безопасност и защита на населението” ; общинска образователна инфраструктура – сградата на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и физкултурния салон към училището, както и детска ясла „Детелина” в Ботевград; общинска културна инфраструктура – сградата на Народно читалище „Христо Ботев”; жилищни сгради.


Във втората докладна общинското ръководство иска съгласието на ОбС  да подпише декларации, с които се гарантира, че след извършване на съответните ремонтни дейности по проектите, обществените сгради ще продължат да се използват по предназначение.
„При кандидатстване с проектни предложения, конкретният бенефициент следва да представи по електронен път всички изискуеми документи, част от които е декларация от кмета на общината, с която се гарантира, че съответната институция ще има възможност да използва сградата за период не по-малък от пет години след крайното плащане към бенефициента”, се посочва в мотивите, изложени в докладната записка.