В почти всички български университети и специалности ще се приемат студенти за учебната 2016/2017 г. по резултатите от държавните зрелостни изпити. Министерството на образованието и науката публикува днес списък на изискванията на всички висши училища, които ще признават матурите частично или напълно - 46 от общо над 50 за страната.

По правило без приемен изпит не може да се кандидатства само в няколко направления - така наречените регулирани специалности като "Право", "Медицина" и "Фармация". Затова и в медицинските университети задължително се полагат кандидат-студентски изпити, а също и в специализираните висши училища като Националната художествена академия, Националната музикална академия, Националната спортна академия, или пък Лесотехническия университет в София.

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се държат изпити за седем от общо 104 специалности, а при останалите ще може да се ползва оценката от държавния зрелостен изпит. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация", "Международни отношения" и трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване".

Въпреки това желаещите могат да положат и изпит за кандидатстване. Той е с по-голяма тежест при балообразуването пред оценката от матурата. Ако се използва резултата от зрелостния изпит ще се изчисли с коефициент 2.5 при балообразуването, докато оценката от изпита се умножава по коефициент 3. Съвсем същият е принципът и в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Подобни правила има и в други висши училища, например в Пловдивдсия университет "Паисий Хилендарски" под внимание се взима само 80% или 85% от резултата от финалния гимназиален изпит за специалности като "Финанси", "Маркетинг" и "Макроикономика", "Мениджмънт" и "Счетоводство". В ПУ ще се приема със задължителен вътрешен изпит в специалностите "Психология", "Педагогика на обучението по изобразително изкуство", "Международни икономически отношения" и "Право". Във Великотърновския университет изрично ще се полага изпит за специалностите "Национална сигурност" и "Право".

Югозападният университет в Благоевград ще приема със собствени изпити в многобройни направления в изкуството като "Педагогика на музикалното изкуство", "Изобразително изкуство", "Промишлени изкуства (мода)", "Българска народна хореография", "Съвременна хореография", "Актьорско майсторство", "Филмово и телевизионно операторство" и т.н.

Шуменският университет също ще записва студенти в някои специалности само след успешно положен кандидат-студентски изпит - по "Приложна лингвистика" (английски и руски език или английски и немски), "Педагогика на обучението по физическо възпитание" а за специалностите "Теология", "Журналистика" и "Връзки с обществеността", по които се държат по два изпита, ДЗИ по български език и литература може да замени единия. Там има изисквания и за повечето филологически и педагогически специалности. В Русенския университет само на входа на специалност "Медицина" има собствена проверка.