От 25 март Бюро по труда – Ботевград приема документи  от работодатели/от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите /съгл. чл. 51, ал. 2 от Закона за общинската администрация/, които желаят да заявяват своите потребности за наемането на работници по схема “Обучение и заетост” на програма „Развитие на човешките ресурси”.


Приоритетните целеви групи са безработни лица с: основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в дирекции „Бюро по труда” от 12 и повече месеца; безработни лица на възраст над 54 г.
Най-малко половината от наетите лица при един работодател трябва да са от някоя от горепосочените приоритетни целеви групи.


За наетите по проекта безработни лица ще се възстановяват средства за трудови възнаграждения за период до 12 месеца, включително и дължимите към тях вноски за сметка на работодателя, съгласно Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, в зависимост от това представител на коя целева група е всеки одобрен гражданин.
За безработните лица от трите приоритетни целеви групи се осигуряват разходите за трудови възнаграждения до 12 месеца – при покриване на 100% от сумата на минималния осигурителен доход (МОД) за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.


За останалите, наети по операцията лица:
• За първи период до 6 месеца се осигуряват разходите за трудови възнаграждения при покриване на 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване;
• За втори период от последващи до 6 месеца се осигуряват единствено разходи за покриване на всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, изчислени върху 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети.
Вторият период следва да е равен или по-дълъг от първия, като общата продължителност на заетостта за двата е до 12 месеца.


Работодателите, желаещи да се включат в схема „Обучения и заетост”, могат да подават своите заявки във всички дирекции „Бюро по труда” от 9.30ч. на 25.03.2016г. до 17.00ч. на 01.04.2016г.
Агенцията по заетостта ще провери всички декларирани обстоятелства. В случай че работодателят не отговаря на изискванията за допустимост по схемата, няма да се пристъпи към подписване на договор. Той ще бъде уведомен писмено за причините, поради които не може да бъде сключен договор по настоящата схема.


Информация относно необходимите документи за кандидатстване по схемата – може да получите на bt.botevgrad.com или на място в Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград.