В деня на настъпващата първа пролет, в НЧ „Иван Вазов-1912” на Софийския квартал „Хаджи Димитър”, район Подуене се проведе  Първият международен фестивал „МАРТЕНИЦА” – СОФИЯ’2016.
Певческата група за обработен фолклор към НЧ „Слънце” в с. Лопян също беше поканена за участие.
Вчера, 20 март, под ръководството на Пейо Пеев групата се представи с Китка обработени песни, свързани със зададената тематика. Предварителната подготовка и отличното представяне им осигури престижното първо място и наградите: Купа за цялостна дейност и Плакет за участие във фестивала.
И както се  случва на всеки фестивал,  преди началото участващите групи преминаха във впечатляващо с носиите, играта и песните дефиле в центъра на квартала. 
Направи впечатление, че по-голямата част от участниците бяха млади хора – деца и ученици.
Ръководството на читалището постави началото на едно чисто българско начинание, което се приема много добре от публиката.
В голямата си част е изпълнена и главната цел на фестивала, да разшири възможностите за културни и творчески контакти между колективите. Да се опознаят характерните традиции, свързани с Българската мартеница и запознаване на международните състави с нейната история и на българския дух при изработването на самата мартеница.