Кметът Иван Гавалюгов се срещна със студенти по туризъм в МВБУ.  Срещата бе осъществена по желание на възпитаници на висшето училище в Ботевград. Тя се състоя в общинската администрация. Студентите бяха придружени от техния преподавател по международен туризъм гл. ас.  д-р Десислава Алексова.


Основните теми, по които дискутираха участниците в срещата, бяха европейски проекти, обществени поръчки, възможностите за работа, отдих и туризъм в Община Ботевград. Силно застъпена бе последната, предвид връзката й със специалността, която изучават студентите.


Иван Гавалюгов сподели с тях, че в годините назад не е направено достатъчно за проучване и популяризиране на съществуващите културно-исторически обекти в нашия край, както и за разработване на туристически маршрути. В тази връзка общината възнамерява да предприеме конкретни действа за  реставриране, проучване и възстановяване на някои от значимите исторически забележителности. Още през следващия месец ще започне проучване около каменната църква „Свети Георги” в Трудовец, което се изисква преди изготвянето на самия проект за реставрация на обекта, датиращ от 16 век.  Средства за тази цел ще бъдат осигурени от Националния исторически музей и общината. Освен това община Ботевград ще се ангажира да изгради  подходяща инфраструктура до църквата, като за целта ще търси възможности за финансиране по проекти.


Провеждането на археологически проучвания поражда необходимостта от археолог. Такъв специалист вече е назначен в музея, съобщи по време на дискусията Иван Гавалюгов.
За улеснение на туристите общината предвижда поставянето на указателни табели на различни места. „По проекта за развитие на туризма е била заложена информационна система, но тази част от него изобщо не е била реализирана. На определени места е трябвало е да бъдат монтирани електронни табла, от които можеш да получиш информация за културните исторически и природни забележителности. За да осигури такива съоръжения, общината ще трябва да кандидатства отново за финансиране”, обясни Гавалюгов в отговор на зададен въпрос.


В отговор на питане какви са намеренията на общината за градския парк, кметът обясни, че ще бъде обновен, но за целта ще бъде обявен конкурс за идеен проект, тъй като съществуващата разработка е изготвена от фирма без да бъде спазена тази процедура. Гавалюгов изрази мнение, че градският парк е подходящ за спорт и атракции, а паркът на Техническия колеж, който общината ще се опита да придобие, може да бъде превърнат в привлекателно място за отмора и разходки.


Студентите се поинтересуваха дали общината използва максимално всички възможности за осигуряване на средства по актуалните европейски програми и фондове.
„Опитваме се да използваме всички възможности, които оперативните програми дават на една община за решаване на конкретни казуси, независимо дали тези необходимости, нека така да ги наречем, са материални, или свързани с осъществяване на социална политика, образование, здравеопазване. Обикновено хората се впечатляват повече от видимите неща – изградена нова улица с хубав тротоар, осветена, парк, нова сграда – това безспорно са важни неща.  И някак си не обръщат толкова внимание на нещо, което не е материално. Като че ли и самите кметове, и държавата не обръщат внимание на проекти, в които не са включени инфраструктура и строителство. Има доста проекти, свързани с така наречените „меки мерки”, които са ориентирани към проучвания, образование, здравеопазване, социалната сфера и т.н. Считам, че едно общество не е само улиците, не е само площадите, не е само инфраструктурата, тя е много важна част, не го отричам, но замислете се, ако един град има осигурено всичко това, но няма добро здравеопазване, няма добро образование, няма добри отношения вътре в обществото, какъв е ефектът и смисълът, че имаш спечелен проект. Освен това, нещо, което се строи, трябва да бъде осмислено като потребност и необходимост, а не да се прави само защото може да се осигури финансиране”, отговори Иван Гавалюгов. Той даде пример с обекти на територията на общината, за изграждането на които са вложени милиони, но не се използват по предназначение.


На финала на разговора кметът и студентите, които бяха от различни общини – Ботевград, София, Дряново, Лом, Монтана и други, си обещаха тази среща да не е първа и последна, а периодично да се осъществяват и други подобни, тъй като са важни и полезни и за двете страни. Иван Гавалюгов подчерта, че общината винаги ще бъде отворена за техните менния, предложения и препоръки.