Най-лоша за кожата е захарта. Когато е в излишък в тялото, тя се закрепва за колагена, а това прави кожата да изглежда суха и нееластична и ускорява процеса на образуване на бръчки.


Солта също е продукт, с чиято консумация трябва да се внимава, иначе можем не само да влошим здравето си, но и да имаме по-уморен вид. Тя кара тялото да задържа излишни течности и токсини, а те са една от основните причини за ранно стареене на кожата и торбичките под очите.


Алкохолът пък се обработва от черния дроб, който отговаря за редица метаболитни функции, включително дезинтоксикация, складиране на гликоген и други. Редовната консумация на алкохолни напитки натоварва черния дроб, който се нуждае и от време за възстановяване. В резултат в организма се натрупват повече токсини, а с времето кожата губи своята свежест и младост.


Всякакви преработени меса и колбасите също вредят на кожата. В тези продукти преобладават натрий, консерванти и няма почти никакво чисто месо, в резултат на което причиняват бръчки и редица кожни проблеми.


Общо известно е, че тютюнопушенето се отразява пагубно на здравето и външния вид на кожата. Тя става дехидратирана, суха, поява на по-осезаемо окосмяване по лицето, бръчки и сивкав отенък. Вредният навик води до ранна поява на бръчки и ускорява процесите на застаряване.