На редовното заседание вчера Общинският съвет прие с 23 гласа „за”, 3 „въздържал се” и 1 „против” отчета за дейността на МБАЛ – Ботевград за 2015 год. В хода на обсъждането на отчета д-р Веселка Златева се поинтересува каква е политиката на управителя д-р Филип Филев за обезпечаване на болницата с медицински кадри. Тя обясни, че задава този въпрос, тъй като има информация, че  местни лекари и медицински сестри напускат МБАЛ. Д-р Златева посочи, че сред напусналите са хирургът д-р Анастасов, старшата сестра на хирургично отделение и други. Съветничката попита още защо от средствата, които през миналата година общината е превела на болницата, няма нито един похарчен лев за специализация на лекари.


В отговор д-р Филев обясни, че в момента в болницата има само един лекар, на който му предстои специализация - д-р Владимирова. Той допълни, че в годините назад, по негово настояване, общината е отпускала средства за специализация на две семейства. Едното е д-р Василев и д-р Елица Петрова, а другото е д-р Росен Билчев и д-р Ивета Николово. Но въпреки че са специализирали с парите на общината и са пътували с автомобилите на болницата, д-р Василев е останал във военна болница, а д-р Билчев работи в клиниката на д-р Щерев. Засега съпругите на двамата лекари работят в МБАЛ – Ботевград. Пред съветниците д-р Филев обяви намерението си да назначи д-р Елица Петрова за началник на детското отделение. Той посочи и други примери за млади лекари, които започват работа в ботевградската болница, но впоследствие напускат и постъпват на работа в софийски лечебни заведения.


На друг въпрос на д-р Златева – защо намалява броят на пациентите в местната  болница, управителят отговори, че това е една обща тенденция, продиктувана и от демографски фактори. „Всяка година хоспитализациите намаляват с по 200 – 300. Това рефлектира върху финансите, защото ботевградската болница се издържа единствено и само с приходите от НЗОК”, заяви той. 
Пред съветниците д-р Филев изтъкна, че към момента болницата няма просрочени плащания. Той каза още, че е предприел мерки за свиване на разходите и към края на годината се очаква МБАЛ – Ботевград да реализира икономии в размер на около 150 000 лв.


Думата за изказване поиска и кметът на общината. Той подчерта, че реална оценка на ситуацията в лечебното заведение ще даде, след като приключи одитът, който е разпоредил. Иван Гавалюгов съобщи, че до него достигат "изключително тревожни сигнали и оплаквания от арогантното поведение на д-р Филев". Кметът посъветва управителя на болницата да има малко по-премерена позиция към хората.


Д-р Филип Филев отговори, че ще си тръгне сам, но е все още на поста си, защото МБАЛ няма подписан договор с НЗОК.


Както Ви информирахме вчера, местното лечебно заведение е приключило 2015 год. със загуба от 99 000 лв.