От 30 април 2016 г. таксите за разговори по мобилен телефон в роуминг в страните от ЕС не могат да надвишават 0,19 евро на минута за обаждания (гласови изходящи повиквания), 0,06 евро за SMS и 0,20 евро за потребен мегабайт интернет (всички цени са без ДДС).


От 15 юни 2017 г. българските потребители ще плащат за ползването на тези услуги на национални цени, независимо в коя държава от Европейския съюз ги ползват, т.е., без надценки за роуминг, предава Блиц.
Това предвижда регламент на ЕС, който ще бъде въведен в националното ни законодателство с промени в Закона за електронните съобщения. Промените в закона бяха одобрени от Министерски съвет.
С измененията на закона ще се гарантират възможностите за прилагане на планираните действия в Регламента на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за еднакво и недискриминационно третиране на трафика при предоставянето на услуги за достъп до интернет и за защита на правата на крайните потребители.
В проекта са определени санкции за доставчици, за които се установи, че блокират, забавят, променят, ограничават, упражняват намеса, влошават качеството или дискриминират специфично съдържание, приложения или услуги, достъпни чрез интернет.
Държавите-членки на ЕС са длъжни да приемат разпоредби относно въвеждането на пропорционални, ефективни и възпиращи санкции в случай на нарушения на регламента, както и да вземат всички необходими мерки, за да гарантират неговото прилагане.