Публична дискусия на тема: „Опазването на горите – основен ресурс за повишаване качеството на туристическия продукт” ще бъде проведена на 20 април 2016 г.  от 11.00 ч. в Информационният център на Международно висше бизнес училище, с адрес гр. Ботевград, ул. „Гурко” № 14.


Темите, които ще бъдат представени дават отговор на въпросите:
- Защо горите са важен туристически ресурс и всяка гора ли може да бъде обект за туризъм?
- Кои гори са с висока консервационна стойност и как да ги опазим?
- По какъв начин всеки един от нас може да даде своя принос за опазването на гората?
През последните години темата, свързана с опазването на горите, е изключително чувствителна, тъй като горите освен, че са природен, културен и туристически ресурс, те са и важен фактор, за запазване на водните ресурси, за осигуряване поминъка на гражданите, особено в малките населени места в България. Задоволявайки потребностите на обществото, гората е изправена пред редица заплахи и проблеми, като прекомерните сечи – голяма част, от които се добиват законно, липсата на отговорни лесовъдски принципи, липсата на капацитет и образование на служителите в контролния горски сектор, липсата на система за наказания при идентифициране на нарушения, липсата на прозрачност на информация за нарушенията в горите, неприлагане на законите в срок. Тези заплахи се забелязват най-вече в райони със значителен горски фонд, какъвто е Община Ботевград.


Загубата на горски масиви е сериозен проблем и за туристическия сектор, тъй като те представляват ценен природен ресурс и определящ фактор при развитието на устойчив и отговорен туризъм. Освен обект за рекреация, горите допринасят за повишаване на пейзажната атрактивност и развитие на специализирани видове туризъм с фокус към дивата природа. Липсата на синхронизиране на усилията, контрол и неадекватна намеса от страна на институциите при опазване на горите се отразява изключително негативно и върху качеството на предлагания туристически продукт. Вече е отчетено от туристическия бранш, че стихийното и непланомерно презастрояване на Черноморието и някои планински региони (включително застрояване в границите на защитени територии), са довели до безвъзвратно унищожаване на публичен ресурс, в т. ч. ценни горски екосистеми, което от своя страна води до цялостно влошаване на средата за живот.


Целта на настоящата дискусия е задълбочаване на диалога между туристическия бизнес, академичните среди, горския сектор и природозащитните организации, което може да стане единствено чрез задълбочена кампания на високо експертно равнище, с участието на широк кръг заинтересовани страни.


Експертно мнение по време на дискусията ще представят инж. Тома Белев и инж. Зорница Стратиева от Асоциация на парковете в България.


Тома Белев e лесовъд и един от най-активните природозащитници в България. Има изключителен принос в управлението на Природен парк „Витоша” и в създаването на природните паркове Странджа, Персина, Българка и Беласица. Неговият богат практически опит играе важна роля в планирането на развитието и изготвянето на стратегически документи, свързани с управлението на защитените територии, защитените зони и горите в България. Участва активно в процесите на разработване и усъвършенстване на законите за горите, за защитените територии, за биологичното разнообразие, за водите, за лечебните растения, за опазване на околната среда и подзаконовата база.


Зорница Стратиева е лесовъд, активист и доброволец в редица кампании за опазване на българската природа. Има опит в подаване на сигнали за нарушения и достъп до обществена и екологична информация. Участва активно като презентатор, обучител и водещ експерт в направление „гори” по проекта „Прозрачни планини”.


Сред поканените официални гости на събитието са Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград, инж. Иван Степанов – директор на ДГС Ботевград и  Мартин Тинчев – председател на Об. съвет на Община Ботевград. Петър Канев, изпълнителен директор на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, ще направи видеозапис на дискусията. Той е културолог,  съосновател и координатор на образователна мрежа „Място за бъдеще”, модератор на сайта  и автор на клиповете и концепцията на youtube канала на мрежата.


Координатор на събитието и модератор на дискусията ще бъде д-р Десислава Алексова, главен асистент в МВБУ и активист на Коалиция "За да остане природа в България".


Дискусията е отворена за студенти, активни граждани, медии, местни организации и представители на заинтересованите институции.