На 19.04.2016 г. Посланикът на Нидерландия г-н Том ван Оорсхот и служители на посолството бяха посрещнати по стар българки обичай с питка и сол от учениците на ОУ „Христо Ботев”  град Етрополе.
Поводът на посещението е подкрепа за инициативата на център „Амалипе”, чието име е „Заедно сме по-добри в ... училище“.  Кампанията се  организира от училища в цялата страна, общественици, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, други неправителствени организации.
Целта на кампанията е да събере заедно българи и роми, които да подкрепят чрез доброволен труд училището в своя град или село, както и да споделят своите спомени от ученическите си години и мечтите си за училището на бъдещето, в което заедно учат деца от различни етноси. Това ще намали етническото напрежение и ще възпрепятства разрастването  на етнически конфликти.
Събитието бе подкрепено и от кмета на Община Етрополе – Димитър Димитров, заедно със заместник-кметовете Росица Христова, Стефан Борисов и служители на Общинска администрация.
 В знак на съпричастност, Посланикът и екипът му дариха на ОУ „Христо Ботев” и неговия директор Иван Иванов 30 рози, които бяха засадени в градинката на училището. Г-н Том ван Оорсхот бе впечатлен от запазените културни традиции на учебното заведение и красотите на Етрополе. В знак на уважение и признателност, той подари сувенири и копия от книгата на холандската принцеса Лаурентин ван Орание „Мистър Фини и загадката сред дърветата“, преведена на български език.   
 
Община Етрополе