Всяка година на 2 май близки, съратници и роднини на избитите без съд и присъда на 2 и 9 май 1944 година в м.Сухата река край Етрополе посещават лобното място. Да си спомнят за тях и да почетат паметта им.


В основата на тазгодишното възпоменание са председателят на БАС в Ботевград Георги Гергинов, председателят на  ОбС на БСП в Етрополе Давид Давидов, секретарят на партийната организация в с. Трудовец Васил Петков и председателят на БАС в Етрополе Чавдар Крачунов.


Георги Гергинов не дойде. Поради студеното и дъждовно време нямаше го масовото  посещение отпреди години, но възпоменанието все пак се проведе. Дойдоха хора от Етрополе, от Трудовец, Правец и от Разлива.


Чавдар Крачунов откри възпоменанието. Слово за събитията отпреди 72 години произнесе секретарят на ППО в с. Трудовец Васил Петков. Спомени за тогавашното тревожно време разказа Иванка Антонова. Христо Христов-Референта сподели за това какво отражение е предизвикало това убийство в Правец, Трудовец и Разлив. Особено по времето, когато костите им са пренесени в родните им места.


С поднасяне на венци и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на избитите на два пъти 12 човека. Първият път, на 2 май, са докарани и са разстреляни 9 човека от Разлив, Трудовец и Правешка Лъкавица, а останалите 3, по един от Литаково, Правешка Лъкавица и Рашково - на 9 май.


След 9 септември 1944 година костите им са препогребвани два пъти. Първият път – в родните им селища, а след това – на Братската могила в Ботевград. На екскумацията и на първото препогребване е присъствал Тодор Живков – тогавашен началник на Дирекцията на полицията към МВР.


За избитите се знае, че не са били партизани, а ятаци и помагачи, като 5 човека са комунисти, 2-ма ремсисти, а другите 5 – земеделци. Намерили са смъртта си без съд и присъда. Разстреляни за назидание и сплашване на населението от Ботевградския край, за да не помагат на партизаните в Балкана.


Снимки: Павлета Давидова