12-годишните момчета на Балкан станаха победители във второто издание на турнира Балканска купа. Турнирът се проведе от петък до неделя в Ботевград с участието на 6 отбора: два от сръбския град Лесковац - Актавис Академия и Хисар, македонският МЗТ Аеродром от Скопие Тунджа Ямбол, Академик Лукойл от Правец и домакините от Балкан. Те играха всеки срещу всеки, като първите два дни мачовете бяха в зала Балкан, а в неделя в новата Арена Ботевград.


Възпитаниците на треньорката Виктория Маринова спечелиха всичките си пет срещи. В петък се наложиха над Академик Лукойл със 76-21 и над Актавис Академия със 70-50, в събота над МЗТ Аеродром със 79-46 и над Хисар Лесковац с 97-69, а в последния ден победиха и Тунджа Ямбол със 76-34. Турнирът бе отлична проверка за Балкан преди финалният турнир за определяне шампиона на България за тази възраст. Както вече съобщихме, той ще бъде в Ботевград от 26 до 29 май.


На второ място е МЗТ Аеродром Скопие с треньор Митко Маринковски. В неделя малките баскетболисти от Македония надиграха Актавис Академия от Лесковац със 74-61, който остана трети. Впечатлиха и малките баскетболисти на Тунджа Ямбол, водени от Стойо Чолаков, те останаха четвърти. Добри изяви имаха и децата от Хисар Лесковац, както и водените от Георги Велчев момчета от Правец.


Второто издание на турнира за Балканската купа бе официално закрито от кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов. Всички призьори получиха купи и медали.


Имаше и две индивидуални награди. Топреализатор стана Илиян Пищиков от Балкан. А за най-добър играч на турнира бе обявен Рубин Стефанов от МЗТ Аеродром. Роденият през 2005 година Рубин е син на една от най-големите легенди на македонския баскетбол - Върбица Стефанов.


Купата и златните медали на 12-годишните момчета на Балкан бяха връчени от старши треньра на мъжкия отбор на Балкан Небойша Видич. Малкият му син Милутин игра за отбора на Актавис Академия, на трибуната бе и големият му син Джордже.


Подготвя се и трети турнир за Балканската купа за момчета до 12 години. Очаква се той да бъде в средата на юни и негов домакин да бъде Скопие.