В непринудена атмосфера премина тържеството в центъра на Ботевград, посветено на 24 май. Особена тържественост на събитието придадоха ученическите шествия, потеглили от училищата в Ботевград. Учители и ученици, носещи знамена и портрети на Светите братя Кирил и Методий и плакати с българската азбука, се присъединиха към насъбралото се множество на площад „Освобождение”.


Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с изпълнение на училищния химн „Върви, народе възродени”,  в което се включи и публиката. Поздравително слово към присъстващите отправи Боряна Нешкова – председател на настоятелство при Народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград. 


„На днешния ден отправяме благодарност към нашите учители, които неуморно се трудят за обучението и възпитанието на младите хора,  на музейните дейци, които се грижат за опазването културно – историческото ни наследство, на дейците на читалищното и на библиотечното дело, без които пламъчето на българщината няма да е живо! И на всички онези , които в умовете и в сърцата си носят изконния стремеж на българина към образование и самоусъвършенстване!”, гласеше част от словото на Боряна Нешкова. 


Своя поздрав по повод светлия празник поднесе и кметът на общината Иван Гавалюгов. „Днешният ден е един от дните, в които имаме пълно основание да сме изключително горди от факта, че именно българи са дали писмеността на една голяма част от европейските нации”, каза той. Иван Гавалюгов благодари на работещите в сферата на образованието за неуморния труд и грижите, които полагат, за възпитанието и обучението на подрастващите. Последва церемония по награждаване на личности с принос към развитието на образованието в Ботевград. 


Кметът на Ботевград удостои със статуетка и грамота Светлин Йотов – абитуриент от Випуск 2016 на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – за значим принос в обществено-културния живот на Община Ботевград и за постигнати високи резултати в учебния процес. 


Званието „Учител на годината” бе присъдено на: Йонка Димитрова – учител в ОДЗ „Звънче” – Ботевград, за постигнати високи резултати в системата на предучилищното образование; Лилия Костадинова – учител в ОУ „Н. Й. Вапцаров” – за постигнати високи резултати в системата на началното образование в Община Ботевград; Катя Василева – учител по български език и литература в ОУ „Васил Левски” – Ботевград, за постигнати високи резултати в системата на прогимназиалното образование; Петя Братанова – учител по български език и литература в ПГТМ „Христо Ботев”, за постигнати високи резултати в системата на средното образование. 


С високото отличие „Почетен медал” на кмета на Ботевград бе удостоена Соня Малинчева – директор на ТПГ „Стамен Панчев”, за висок професионализъм, дългогодишна педагогическа дейност и цялостен принос в развитието на средното образование в Община Ботевград. Тя посвети наградата на целия колектив на училището, което ръководи. 


На тържеството бе отличена Ташка Дикова, която в продължение на 30 години ръководи ЦДГ „Слънце” в Ботевград , учителка с 42-годишен педагогически стаж   По решение на Общинския съвет тя бе удостоена с почетна грамота на Община Ботевград.  


Тази година за приза „Учител на годината” бяха номинирани 12 учители. Предложенията бяха направени от колективите на съответните учебни и детски заведения и внесени за утвърждаване в Постоянната комисия по образование и наука, култура и духовни дейности към Общински съвет – Ботевград. Ето какво каза пред наш репортер нейният председател Стефка Граматикова:"Поздравявам наградените за 2016г. педагози! Те са личности, доказали се не само като учители, а и като хора, отстояващи ценностна система, даваща пример на младите хора в пътя им на развитие! Поздравявам с най-българския празник  - 24 май, и всички колеги, които не са сред наградените тази година, но техният труд - „невидимо“ за повечето очи около нас, гради опорите на духовността ни ежедневно. И това...не остава незабелязано. По повод на номинациите за общинските награди „Учител на годината“ /2015/2016г./ трябва обаче да уточня, че за разглеждане в Комисията постъпиха 12 предложения от общо 24 действащи на територията на общината учебни заведения. Според настоящия регламент за разглеждане те бяха разделени в цитираните четири категории. Т.е., само 50% от действащите на територията на общината училища са проявили желание да номинират свои преподаватели за това отличие! Показателно е, че голяма част и от постъпилите предложения не бяха мотивирани с конкретни данни за постиженията на посочения кандидат през изтичащата учебна година, а само с биографични и/или емоционални оценки. Предвид тези факти, от името на Комисията по образование и наука, култура и духовни дейности поемам ангажимента, че регламентът и критериите за участие в следващите номинации за общинските награди „Учител на годината“ ще бъдат прецизирани и ясни за всички. Защото... Тази награда може да не е най-високото постижение в професионалното развитие на един учител, но мисля, че е най-ценното морално признание за труда му, и то от онези, за които и сред които той всеки ден раздава Себе си!


Честит празник на дейците на културата и изкуството в нашата община.".