От 1 юни  започва реконструкция на мрежата в ромския квартал, като инвестицията на електроразпределителното дружество ще бъде около половин милион лева.  Всеки абонат ще има отделно захранване, електромерите ще бъдат свалени и поставени на границите на имотите, а четирите трафопоста ще бъдат ремонтирани основно. Освен това за сметка на ЧЕЗ ще бъдат монтирани специални прекъсвачи във всеки дом, така че собственикът по желание да изключва напрежението, когато отсъства. „Целата на планираната реконструкция е да напарви мрежата по-сигурна, да предлага на абонатите по-качествена услуга и  разбира се да се преустанови практиката на нерегламентирано ползване на електричество” – заяви Цветомир Ралчев, директор „Дирекция „Развитие на мрежи” към ЧЕЗ. В Ботевград има абонати, които не са плащали сметките си почти 10 години, а натрупаните задължения са хиляди левове.  От ЧЕЗ предлагат на всички абонати със стари задължения да подадат заявления в ЧЕЗ и да сключат индивидуални споразумения за разсрочено плащане.
„На всички трябва да е ясно, че досегашната практика да не се плаща тока, няма как да продължи занапред. Така както подходихме за наемите на общински жилища, така ще се процедира и за тока” – заяви кметът Иван Гавалюгов. Днес той инициира среща между  служители на ръководството на ЧЕЗ и представители на ромската общност. На срещата присъства и началникът на полицията  Васил Гергов.
Преди две години ЧЕЗ започнаха реконстуркция на мрежата, но спряха заради недоволството на жителите на ромската махала и създалото се напрежение.
По време на днешната среща представителите на ромите заявиха, че сега няма да пречат на работата на служителите на ЧЕЗ.