Всички деца, които имат желание да научат как се изработва апотропейни /защитни/ накити от дървени маниста, могат да се включат в работилницата „Шарени мъниста от гердана на баба” пред Исторически музей – Ботевград. Повече за тази традиция те ще научат на място от Десислава Тихолова, уредник в Регионален исторически музей – Русе. Тя е тук, за да представи и гостуващата изложба „Да спи зло под камък. Апотропеи“ в зала „Орханиец” на ботевградския музей, на която тя самата е автор. 


Изложбата представя снимки на различни форми и фигури на защитно поведение и малък брой предмети, свързани с традиционното фолклорно мислене, според което наред с човека, в света съществуват и множество враждебни за него същества. Натоварени с апотропейна сила, тези предмети имат за цел да предпазят човека от вредоносните влияния. Най-често те се изработват от дребни пъстри мъниста, червен вълнен конец, благородни метали – злато и сребро, и други. За защита се използват и апотропейните реплики: „Да пази Бог”, „Пази Боже”, „Да не чува дяволът”.  


„Идеята ни е чрез тази изложба да покажем по какъв начин човекът в миналото е осмислял себе си, като център на своя свят, на своето общество.  Смятайки се за обграден от различни сили, които имат негативно въздействие върху него, той решава, че трябва да бъде защитен по някакъв начин и започва да изработва различни предмети под различни форми, които служат за защита, а същото така да използва и различни форми на защитно поведение, което се реализира чрез словото, чрез носенето на различни амулети, чрез ползването на цветове и на определен вид метали – сребро и злато. Българите наричат срещите с тези демонични същества по различен начин – „уроки”, „лош поглед”, „зла среща” „зла стига” , обясни Десислава Тихолова.  


Паралелно с експонатите в изложбата се представят и накити по традиционни модели. Те също са дело на г-жа Тихолова.