На 5 юни /неделя/ 20 ученици от ТПГ „Стамен Панчев”, специалност „Телекомуникации” заминаха за столицата на Румъния – Букурещ. Пътуването се осъществява по проект на училището, финансиран по образователна програма „Еразъм+”. По време на пребиваването си, което ще продължи 21 дни,  учениците ще провеждат практически занятия в Техническия колеж „Едмонд Николау” по ръководството на преподаватели от висшето училище . Продължителността на едно занятие е 6 часа – от 8 до 14 часа. В останалото време те ще имат възможност да разгледат забележителностите на Букурещ . Специално за тях е подготвена богата културна програма, съчетана с приятни  и полезни развлечения.


В последния ден от пребиваването си учениците ще имат възможност да се насладят на красотата на черноморския град Констанца. Там ще получат и сертификат за участие в проекта. На следващия ден ще потеглят за България. Това сподели зам.-директорът на училището инж. Катя Ценева. Тя съобщи още, че по време на престоя им в Румъния учениците разполагат с по 400 евро джобни, които им се полагат по проекта.


През тази есен ученици от специалностите „Автотранспортна техника” и „Металорежещи машини с цифрово-програмно управление” на ТПГ „Стамен Панчев” ще имат възможност да обменят теоретични и практически знания със свои връстници от техническа гимназия в Братислава.  Там те ще посетят завода на Фолксваген. Програмата им включва още и вълнуващо пътуване до столицата на Австрия.
И това пътуване ще бъде реализирано по същия проект на учебното заведение.


Новата европейска програма „Еразъм+” има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица. Програмата подкрепя дейности в сферата на: училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни, младежкия сектор.