До края на октомври движението по виадуктите между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“ ще е двупосочно в платното за София


Утре започва ремонтът при 41-ви км на АМ „Хемус“. До края на октомври шофьорите ще преминават двупосочно в платното за София между км 40+472 до км 41+817 на автомагистралата, което беше обновено със средства от бюджета през миналата година. 


На 28 април т. г., при обход на съоръженията, бе констатирана повреда на връхната конструкция на виадукта между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. По тази причина движението от София за Варна беше ограничено само в едната лента.


Виадуктите, които ще се ремонтират - при км 41+160 и км 41+400, са в експлоатация от 1984 г. и от пускането им преди повече от 30 години не са обновявани. Първото съоръжение е с дължина 120 м, а второто - 160 м. Аварийно-възстановителните дейности включват премахване на съществуващата асфалтобетонова настилка, ремонт на пътната плоча, подмяна на дилатационните фуги, нова хидроизолация, възстановяване на асфалтовите пластове, подобряване на отводняването, нови ограничителни системи, тротоари и т. н.


За повишаване на безопасността и улесняване на пътуването по време на ремонтните дейности при събирането на няколко празнични и почивни дни в участъка ще има реверсивно движение. 


- от 10 ч. в последния работен ден до 10 ч. на последния почивен ден ще има две ленти за движение в посока Варна и едва за София.


- от 10 ч. в последния почивен ден до 10 ч. на първия работен ден ще има две ленти за София и едва за Варна.


Шофьорите трябва да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.


Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.