На 19.06.2016г. в зала Арена Аремеец в София се проведе Национален учителски събор под наслов: "Мисия учител", на който присъстваха 28 директори и учители от община Етрополе /СОУ „Христо Ясенов“-Етрополе, ОУ „Христо Ботев“-Етрополе, ОУ „Христо Ботев“-Лопян, ЦДГ „Слънчице,“ ЦДГ „Еделвайс“ и ЦДГ „Звънче“, „Георги Бенковски“- Малки Искър/.


Целта на събора е отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия. Организатор е Министерство на образованието и науката с партньори: СБУ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа“, НУС, СРСНПБ, СДСОРБ, БАЧУ.
Основните задачи са: Повишаване информираността и съпричастността на обществото за предстоящите промени в образованието; създаване на обща визия за осъществяване на образователните промени; осигуряване на публичност сред НПО, синдикати, родителски организации, медии за осъществяване на промените; популяризиране на учителската професия и възможностите ѝ за балансирано съчетаване на професионален и личен живот; формиране на нагласи за бързо и решително осъществяване на промените, но същевременно плавно и без сътресения; представяне на новите и основни моменти от държавните образователни стандарти.
Над 12 000 учители от цялата страна бяха приветствани лично от президента, прочетен беше и подравителен адрес от премиера, лично столичния кмет Йорданка Фандъкова призова за по-голямо признание за работата на учителите, както и в онлайн връзка преветствие беше произнесено от ресорния еврокомисар за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич.
Водещите Мария Игнатова и Димитър Рачков, както и изпълненията на рок-групата "Легендите" и гайдарите в началото разведряваха атмосферата.
Сред основните проблеми пред образователната система Кунева открои демографската криза, водеща до закриване на цели училища; ранното отпадане от училище; големия брой деца, чийто майчин език не е българският; отсъствието на много родители от процеса на обучението на децата им, разликата между профилираните гимназии в големите градове и други гимназии.
Зам.- министърът на образованието Диян Стаматов обясни новостите в образованието, които ще се случат след 1 август - всеки клас да избира сам учебен план; всеки учител да избира от набор от нови учебници; по-голямата автономия на училищата; за иновативните училища, чрез която учителите ще могат да променят до 30 % от учебните програми, за новата оперативна програма "Образование и наука за интелигентен растеж", от която за обучения и квалификация на общо 19 хил. учители ще бъдат дадени над 25 млн. лв по различни програми. Учители, презентираха своя поглед за проблемите в педагогическата работа.
Министър Кунева обеща и по-високи заплати за учителите, което засега излезе само едно пожелание.
Съборът завърши с прекрасното изпълнение на "Върви, народе възродени!" от детския хор към Националното музикално училище "Любомир Пипков".


http://sabor.mon.bg


Teкст: Росица Василева
Снимки: интернет