В Ботевград предстои да бъде открито ново детско заведение – ОДЗ „Детелина”. То ще се помещава в сградата на бившата детска ясла „Детелина” на ул. „Цар Самуил” № 10,  която през 2010 година, по предложение на тогавашното общинско ръководство и с гласовете на управляващото мнозинство, премина на административно подчинение на ОДЗ „Иглика”. На практика детската ясла бе закрита. Идеята на новото общинско ръководство е сградата отново да се изпълни с деца.  За целта община Ботевград кандидатства с проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност  в сгради от образователната инфраструктура на град Ботевград” по ОП „Региони в растеж” . По проекта са предвидени средства за ремонт на сградата на бивша детска ясла. След като той бъде извършен, ще започне приемът на деца. 


В ОДЗ „Детелина” ще има две яслени и две градински групи с капацитет 80 деца. Предвижда се там да бъде преместена млечната кухня от ОДЗ „Иглика”. Да припомним, че до 2010 година млечната кухня  се помещаваше в Детска ясла „Детелина”. За целта сградата разполага с подходящо помещение - голям кухненски блок. 


Мотивите на общинското  ръководство за откриване на ОДЗ „Детелина” са следните: На територията на град Ботевград функционират четири целодневни детски градини, три обединени детски заведения и една детска ясла. Броят на децата в яслените и градински групи в горепосочените образователни институции надвишава капацитета за броя на децата в групите според Наредба №7 от 29.12.2000r. В ДЯ „Здравец", която е с капацитет за 64 деца, в момента са записани 90. В трите обединени детски заведения в Ботевград броят на децата в яслените групи е с 18 над капацитета, като има подадени чакащи заявления от родители за прием на деца, но поради липса на места не могат да бъдат приети. Организацията на работа в групи с голям брой деца над норматива не е подходяща за пълноценното обучение, възпитание и отглеждане на децата, особено при навлизане в задължителна предучилищна възраст, когато се провеждат регламентирани учебни занятия.