Още два чужденстранни клуба напускат Единната ВТБ лига. Към латвийския ВЕФ и грузинския Вита се присъединяват чешкият Нимбурк и казахстанският Астана. Двата тима ще се концентрират единствено върху участието си във вътрешните шампионати.


Самите клубове още не са направили официални изявления. Но причините, които ги заставиха да се откажат от участие в международния турнир, са прозаични. Постоянните пътувания със самолет до Русия удрят силно по бюджета, а фактът, че отборите не се борят за предни места, води и до намаляване на зрителския интерес. Средната посещаемост на БК Астана за изминалия сезон е 1088 зрители, а на Нимбурк - 977. Ако преди това чехите играеха мачовете си в модерната О2 Арена, то миналия сезон те се проведоха в далеч по-скромна зала. И то при положение че Нимбурк стана за 13-ти път шампион на Чехия и направи най-силния си сезон във ВТБ лигага, завършвайки на осмо място и за първи път се класира за плейофите. В тях чехите отстъпиха на ЦСКА Москва, като показателно е, че дори и идването на шампиона на Евролигата не предизвика интерес у привържениците на Нимбурк.


По такъв начин Единната ВТБ лига постепенно се превръща в шампионат на Русия. Следващия сезон в нея ще участват само три чуждестранни отбора - белоруският Цмоки Минст /12-то място/, финландският Байзонс /13-ти/ и естонският Калев /14-ти/. Не е изключено да се присъедини и шампионът на Полша Зельона Гура.


Два руски отбора могат да заменят отказалите се. Заявки за участие са подали шампионът на руската суперлига Сахалин и Парма от град Перм. Не можаха да оформят документи за участие Урал Екатеринбург, Новосибирск и Динамо Москва. Окончателният брой участници за новия сезон ще стане известен в средата на юли.