Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%. Това съобщи Би Би Си.


16 876 680 от подадените гласове са за излизане от ЕС, а 15 732 761 – за оставане, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия ITV.


Разликата е около 1,1 млн. гласа.


Избирателната активност на референдума е била 72,1 на сто.


Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж коментира, че премиерът Дейвид Камерън трябва "незабавно" да подаде оставка, ако Великобритания е гласувала за излизане от ЕС.


По думите на Фараж победата на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС от сега нататък е неизбежна.


Според него излизането на Великобритания от ЕС е стъпка "за доброто на цяла Европа". "Ние ще построим нова Европа като съюз на суверенни държави, които ще дружат, ще търгуват, ще си сътрудничат", заяви Найджъл Фараж. "Може да се каже, че 23 юни ще стане нашият нов ден на независимостта", посочи той.


Германският вицеканцлер Зигмар Габриел определи гласуването на британците за излизане от Европейския съюз като "лош ден за Европа", предаде Ройтерс. 


"По дяволите. Лош ден за Европа", писа Габриел, който е и министър на икономиката, рано тази сутрин в Туитър.


На „Даунинг стрийт” 10 все още е тихо, но представителите на медиите вече се събират в очакване на изявление на премиера Дейвид Камерън.


Жителите на Шотландия и Северна Ирландия са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС на вчерашния референдум, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони в тези две отделни административни части на Обединеното кралство.


1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това.


В Северна Ирландия 440 хиляди избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове. 349 хиляди са гласували за Брекзит.


Жителите на Уелс обаче са гласували за излизане на Великобритания от ЕС. За разрив с Брюксел са подадени 854,5 хиляди гласа, а за оставане в Евросъюза - 772,2 хиляди.


Гласуването на британския референдум приключи в полунощ наше време. Официалните резултатите от преброяването ще станат известни след два часа.