За поредна година днес, 25 юни, беше организиран възпоменателен митинг по повод   годишнината от гибелта на 19-те партизани от Червенобрежкия отряд " Георги Бенковски " в сражение в м. Черни дол край село Брусен.
Пред паметника-костница сведоха глави представители на Общинската организация на БСП гр.Етрополе, общински съветници от групата на БСП, Общинските организации на БСП в Ябланица, Правец, Ботевград, с.Гложене, с.Струпец, с.Лопян, Йорданка Кринчева-председател на Областния съвет на БАС - Софийска област, представители на БАС от Етрополе и Ботевград.
Председателят на Общинската организация на Етрополе Давид Давид припомни историята от онези времена и саможертвата на героите.
Накратко:
Брусенската битка е сражение по време на партизанското движение в България от 1941-1944 между трета чета на Червенобрежкия партизански отряд "Георги Бенковски" и жандармерийски части край село Брусен, Етрополска община, Софийска област.
На 26 юни 1944 четата, наброяваща 33 души, осъмва обкръжена, вследствие на предателство, от около 350 жандармеристи в горичката в м. Черни дол  край Брусен.
Първоначално жандармеристите уверено настъпват в гората, като дори не залягат. Първият събудил се партизанин, командирът Йото Врачев прострелва смъртоносно жандармерист и това всява паника сред правителствената част. След като цял ден партизаните оказват упорита съпротива на превъзхождащия в жива сила и въоръжение противник, жандармерията запалва горичката от няколко страни. С падането на вечерта, поелата командването след смъртта на двама командири, Митка Гръбчева заповядва на останалите живи партизани да бягат към съседната гора, където да търсят прикритието на нощта. Гръбчева хвърля две гранати в редиците на настъпващите жандармеристи и спасителният бяг започва. Само тя и още един партизанин достигат гората, където успешно се скриват от жандармеристите.
В крайна сметка 19 партизани от битката в Черни дол край Брусен са заровени във варница край селото. Един от тях е бил полужив и на сутринта са видели ръката му, стисната в юмрук да стърчи над ямата.
Както всяка година, така и днес  участниците във възпоменателния митинг поставиха свежи цветя пред паметника-костница.