Като първа точка в дневния ред на днешното редовно заседание на ОбС ще бъде обсъдена информация за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на Трудовец. Това е поводът сесията да се проведе в селото.


Според информацията Трудовец е най-силно развитото село в икономически план в сравнение с останалите села на територията на общината. В табличен вид са изброени 16 фирми, които развиват своята дейност на територията на селото. Най-големите сред  тях са „Граммер”, в която работят  1100 човека от цялата община, от Правец, Мездра, Тетевен и Враца, „Йордан Величков” – 76, „Горна баня” – 65, „ТИ-ВИ 67” – 54, „Белин” – 40.  „Всичко това налага да се гледа на Трудовец като водещо село в общината, придаващо добър икономически облик. Смятам, че това трябва да се има предвид при изготвяне на общинския бюджет за 2017 год., а не да се сравнява селото с останалите села на общината. Анализирайки статистическите данни от Данъчна служба , с. Трудовец е на първо място след общинския център – Ботевград, по приходи в общинската хазна, както и по данъчни оценки на съществуващите имоти , било то общински, частни или други”, пише в информацията, подписана от кмета на селото Веселин Драганов. 


Към момента в Трудовец по настоящ и постоянен адрес живеят 3147 човека. От началото на тази година в селото са се заселили 22-ма човека по постоянен адрес и 32 – по настоящ. По полова структура на територията на селото преобладават мъжете. Съотношението мъже/жени е 51% на 49%. 


Освен за икономиката и демографията, информацията дава представа за природните дадености, за селското стопанство, състоянието на образователната инфраструктура, читалищната дейност и здравеопазването, състоянието на околната среда, техническата инфраструктура, водоснабдяването, възможностите за спорт, отдих и развлечения в селото. 


В информацията са набелязани два приоритета за развитие на селото  целите към тях. Първият е Развитие на инфраструктурата и пътната мрежа – преасфалтиране, регулиране на движението с пътни знаци и хоризонтална маркировка, поетапна подмяна на водопроводната мрежа, ремонт на площада на ул. „Цар Освободител” и на площад при читалище „Н. Ракитин”, укрепване на река Касица, газифициране и улично осветление на ВЗ „Лозята”. Целите към втория приоритет – Подобряване качеството на живот, са ремонт на поликлиниката, ремонт на читалището, изграждане на музейна сбирка, отразяваща развитието на селото, изграждане на мултимедийна зала в училището, изграждане на открита силова спортна площадка, ремонт и поставяне на макиринова настилка на съществуващата спортна площадка за футбол, ханбал и баскетбол.