Липсата на депо за строителни отпадъци е основната причина за нарастване броя на нерегламентираните сметища в Трудовец и околностите на населеното място. Това каза кметът Веселин Драганов по време на вчерашнато заседание на ОбС, което се проведе в селото. Както вече Ви информирахме, като първа точка в дневния ред бе включена информация за териториалното, административното и социално-икономическото развитие на селото. В хода на обсъждане на докладната съветникът Еленко Иванов изрази мнение, че информацията трябва да обхване по-кратък период, за да стане по-ясно какво е развитието на селото през последните 3 или 4 години например. Той каза още, че в нея проблемът с престъпността в селото се неглижира. Според кмета Веселин Драганов в Трудовец няма чак толкова голяма престъпност. 


Председателят на сдружение „Трудолюбци” Мая Пенчева, която също поиска думата, каза, че не бива да се омаловажават вандалските прояви. „Всяко едно деяние, което нарушава обществения ред, трябва да бъде санкционирано”, заяви тя. 


По време на обсъждането на информацията думата бе дадена и на граждани. Един от присъстващите изброи проблемите на вилната зона в Трудовец – безразборно изхвърляне на отпадъци, лошо водоподаване, периодични прекъсвания в електрозахранването, лоши пътища. „Не знам властта какво може да направи за решаване на първия проблем. Да пазиш околната среда чиста – това е въпрос на култура и вътрешно убеждение”, каза той. Мъжът допълни, че проблемите не датират от вчера и днес.


По въпроса за водоподаването отношение взе управителят на ВиК Бебреш Цветозар Гаврилов. Той обясни, че последните спирания на водата във вилната зона се дължат на аварийни ремонти на водопровода.  „Търсим варианти за подобряване на водоподването, правим нов проект за водоснабдяване на вилната зона, който възнамеряваме да реализираме още това лято”, обясни Гаврилов. На въпроса дали новата пречиствателна станция за питейни води в селото работи, той отговори: „Работи толкова, колкото е работила и преди”. 


В отговор на въпроси, постъпили от съветничката Йорданка Лалчева, кметът Иван Гавалюгов уведоми присъстващите за конкретни действия, които е предприела общината за решаване на проблеми, поставени в информацията, изготвена от кмета на Трудовец. ОДЗ „Здравец” ще бъде включено по проект към програмата за развитие на селските райони. За целта вече е извършено обследване на сградата на детската градина. Със същите сертификати за енергийно обследване общината може да кандидатства за средства и пред Националния доверителен екофонд. По отношение на читалището – общината ще подкрепи изготвянето на самостоятелен проект, с който културната институция да кандидатства по същота програмата за осигуряване на средства за ремонтни дейности. Ако бъде одобрен, строително-монтажните работи ще започнат през следващата година. Това не означава, че сградата ще бъде оставена в сегашното й състояние – с течащ  покрив. Общината ще предприеме необходимите мерки  за отстраняване на течовете. Така ще се процедира и с други сгради – общинска собственост. Проект ще бъде подготвен и за подновяване на оборудването на училището в Трудовец. Проблемите с водоподаването също ще се решават с проектни предложения за подмяна на водопровода, като в тях се предвиждат средства и за възстановяване на уличната настилка - допълни още кметът.   


Той благодари на сдружение „Трудолюбци” за еко проявите, които инициира, като заяви категоричната готовност на общината да оказва всякаква подкрепа на подобни инициативи. „Нещо, което отличава България от напредналите страни, това е самосъзнанието на хората на Запад и доброволческия труд, който те полагат, и то с най-добри чувства, за да подобрят живота в населеното място, в което живеят”, каза Гавалюгов.