За шеста поредна година в Мирково бе даден старта на лятната стажантска програма на „Елаците - Мед" за 2016 година. Основнага цел на програмата е да привлече млади специалисти, като им даде възможност за професионално ориентиране. Една от политиките на дружеството е младежите да имат възможност ла проверят на практика своите знания и да придобият опит в реални условия. Не на последно място са подбора и обучението на кадри, необходими за производствените направления на фирмата, като се продължи приемствеността между поколенията.
Програмата дава възможност на младежи от техническите и икономическите специалности от различни висши учебни заведения да преминат летен студентски стаж с продължителност от юли и до септември. 
Стартът на Стажантската програма на дружеството беше даден в административната сграда на Елаците мед в с. Мирково.
Студентите, изявили желание да стажуват бяха посрещнати от административния директор София Торолова.
Тя приветства стажантите и ги запозна с естеството на работа в компанията. Торолова заяви още, че младежите ще работят под ръководството на наставници с доказан професионализъм и богат опит.
Стажът ще бъде платен и ще се проведе в реална работна среда в Обогатителен комплекс - с. Мирково и в Рудодобивен комплекс - гр. Етрополе с продължителност от юли до септември.
Тази година са били обявени 21 специалности и 45 позиции, от които студентите са могли да избират за кандидатстване. Документи са  подадени от над 60 кандидата, от които са одобрени 22. Студентите са от Минно - геоложки университет „Св. Иван Рилски“ -  София, Технически университет София, СУ „Св. Климент Охридски”, Университет за Национално и световно стопанство, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехнически университет, Югозападен университет „Неофит Рилски“ -  Благоевград.
До сега през стажантската програма са преминали около 138 лица, като 12 от тях са вече служители на Дружеството и заемат ръководни и отговорни позиции.
Студентският стаж е част от социалната отговорност на групата ГЕОТЕХМИН и важен елемент от ефективната политика по. управление на човешките ресурси на „Елаците-Мед” АД.