По време на десетдневното турне ансамбълът взе участие в четири фестивала, организирани от ЦИОФФ – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.  Фестивалите се проведоха в  Байле Херкулане-Румъния, Тимишоара-Румъния, Врашец–Сърбия и Майданпек-Сърбия. Програмата беше исключително натоварена,  с  участия на два различни фестивала в определени вечери, но това не попречи на танцьорите и музикантите да се представят отлично сред изключително разнообразното и пъстро участие на състави от Румъния, Сърбия, Турция, Русия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Украйна и др.


Всички участници в ансамбъла и оркестъра, както и техните хореографи и ръководители, Мариян и Елеонора Василеви, получиха изключително ласкави отзиви от организаторите на всеки един от фестивалите, както и покани за бъдещи участия в много от държавите-участнички.


Не на последно място трябва да се отбележи, че успешното осъществяване на турнето едва ли би било възможно без финансовата подкрепа  на Община Правец.


 


Текст и снимки: Ансамбъл "Заря" - гр. Правец