Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM

Почитаме Света Марина

Почитаме Света Марина

Днес православната църква отбелязва паметта на Света Великомъченица Марина. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.


Света великомъченица Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонство, Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Едва 16 годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания. Заради своята непокорност и вярата си Марина била осъдена на смърт.


В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води. Този празник е известен и като "Горещници" и продължава 3 дни. В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като"господарка на змиите" и лечителка на ухапаното от тях.


Пещерата е най-големият култов център на Светицата в Югоизточна Тракия. Хора от близки и далечни селища посещават мястото за поклонение. Основното вярване, свързано с пещерата, е в лечебната сила на капещата от стените й вода. Света Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.


Имен ден на 17 юли имат Марин, Марина, Маринела и други.



Етикети към тази новина:
Света Марина имен ден празник



Източник: lifestyle.bg
Посещения: 1407
Дата: 17.07.2016, 18:21

Коментари от регистрирани и анонимни потребители. Скрий анонимните коментари

Guest, преди 8 години
(+2) 2 0
Avatar
Благодаря за написаното за .Св.Марина,малко се знае за нея.
Guest, преди 8 години
(+2) 2 0
Avatar
Бъдете живи и здрави, всички които празнуват!
Изразете вашето мнение:
Моля, спазвайте добрия тон и не използвайте нецензурни и обидни изрази!
* Съгласно българското законодателство, botevgrad.com е длъжен да съхранява, и да предоставя на компетентните органи, при поискване, данни за публикации и коментари, поместени на страниците на сайта!
Персонализирайте профила си
Много щастлив Усмивка Тъжен Изненадан Шокиран Объркан Кул Смее се Бесен Плези се Отегчен Реве или много тъжен Лош или много луд Палав Чуди се Намига Удивителна Въпрос Идея Стрелка Botevgrad.com videos.botevgrad.com