Половин милион лева са за консервация и социализация на античната крепост „Боровец”
 На 15 юли  бяха обявени проектите, които са одобрени за финансиране по програма „Трансгранично сътрудничество България-Сърбия 2014-2020г”. Сред тях са и два проекта, подадени от Историческия музей в Правец. Общата стойност на проектите е над 1100 000 евро, като поне половината от сумата е за обекти в община Правец.
Поне половин милион лева ще бъдат вложени в консервация, реставрация, опазване и социализация на античната крепост „Боровец”.  Археолозите от музея в Правец я проучват от 2008 година насам. Крепостта е датирана от 2-3 век, а е била използвана до 6 век. Намерената керамика показва, че  по тези места е имало и тракийско селище.  Боровец има визуална връзка с други крепости в района – Острома, Чеканица, Боженишки урвич.  Археолозите са открили основите на няколко сгради. Те са от камък  със спойка от кал. Хоросан е използван само при една от откритите сгради.
„Тазгодишното археологическо лято е най-богато на находки – заяви директорът на музея Таня Борисова, която ръководи и архелогическите проучвания на Боровец.-  Отрити са над 40 монети, които са от 2 и 3 век. Една от най-интересните находки е костена плочка, покрита с восък, която се е използала за писане. До нея е открит и свещник.
„Намерихме и запазена брадва, която теръпва ще изследваме дали е използвана за бой или в бита, както и много стрели” – разказва Таня Борисова.
Намери са също накити, златна висулка от обица, както и вотивни пръчици от бронз. Това са специални пръчки, някои инкрустирани, които са използвани при гласуване.
С близо половин милион лева крепостта „Боровец” ще бъде консервира и реставрирана по проекта "Развитие на устойчив туризъм чрез опазване социализация и представяне на древното културно наследство на общините Правец и Свърлиг". Целта е тя да се превърне в обект за културен туризъм не само в региона, но и в национален мащаб.
Почти половин милион лева ще бъдат изразходвани и за обекти във Видраре и Осиковица. Проектът  „Развитие на туризма в трансграничния район на България-Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителни културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец” е на стойност 580 000 евро.  По проекта ще бъдат реставрирани и и експонирани  старато клсно училище във Видраре, което е от 1848 година, Туняковския хан от 1820 година. В проекта са предвидени  и дейности по консервация и експозиция на останки от средновековната църква „Света Богородица” в Осиковица, която е датирана от 14 век.
По двата проекта са предвидени и редица съпътстващи дейности, обмяна на добри практики между Правец и сръбските градове Свърлиг и Сурдулица, презентации, изработване на видеофилм и др.
Срокът за изпълнение на проектите  е 24 месеца.