Това че докладната за промени и допълнения в Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в Община Ботевград отпадна от дневния ред на вчерашното редовно заседание на ОбС, няма да възпрепятства сериозно работата на служителите от новата дирекция „Сигурност и обществен ред” към община Ботевград. Това съобщи на днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов. С негова заповед ще бъдат вменени правомощията на служителите по съставяне на констативни актове. 


„Не мога да разбера с какви мотиви общинските съветници поискаха тази докладна изобщо да отпадне от дневния ред. Промените, предвидени в наредбата, касаеха само актуализиране на наименованията на длъжностите в общинската администрация, които могат да съставят констативни актове за нарушения на наредбата за опазване на обществения ред. Това се наложи, тъй като в сега действащата наредба фигурират старите наименования на длъжностите в администрацията, които, съгласно новата структура, приета от ОбС през месец февруари тази година, бяха променени и се наложи да се актуализират в тази наредбата. Това бяха единствените промени, които предложихме за гласуване в Общинския съвет. По принцип самата наредба се нуждае от доста по-сериозни промени, които ще бъдат предмет на широко обществено обсъждане”, коментира Иван Гавалюгов. 


По думи на кмета една от тези промени ще касае работното време на заведенията. „Срещаме, така да се каже, учудване и недоволство от страна на повечето собственици на заведения за това, че служителите от дирекцията „Сигурност и обществен ред” си изпълняват служебните задължения, прилагайки ограниченията в тази разпоредба, те вече съставят констативни актове. За съжаление хората са свикнали, че работното време, разписано в удостоверенията им за извършване на търговска дейност, издадени от община Ботевград, е пожелателно. Явно им трябва известно време, за да се настроят, че правилата трябва да се спазват, а не просто да си прехвърляме и подписваме едни хартии”, каза Иван Гавалюгов. 


Преди десетина дни общината е изпратила предупредителни писма до собствениците на заведения. В резултат на това някои от тях са се жалвали до ОбС, че едва ли не им се оказва тормоз, като им се напомня какви са разпоредбите на Наредба №1, ограниченията за работното време и по отношение възрастта на посетителите.  


Гавалюгов съобщи още, че се разработва план-график, съвместно с органите на прокуратурата, полицията и детска педагогическа стая, за масирани акции не само по спазване на Наредба №1, а и по разпоредбите на Закона за закрила на детето, касаещи посещенията на малолетни и непълнолетни лица в питейни заведения. 


„Започваме не с шоково прилагане на наредбата, а по-скоро искаме както посетителите, така и собствениците на търговските обекти вече да знаят, че наредбата във вида, в който е в момента, ще се спазва. Ако те считат, че тя не отговаря на действителните потребности или че не е достатъчно актуална, аз не искам да споря с тях дали е, или не е, в правомощията на Общинския съвет е да я промени. Надявам се, че на редовната сесия през месец септември да бъдат подложени на гласуване предложения за промени в Наредба №1, така че може би някои ограничения да се актуализират в една или друга посока”, допълни кметът.


Служителите на новата дирекция ще санкционират и за неправилно паркиране. „За другите нарушения по Закона за нарушения по пътищата, на този етап ще се ограничим само с констатирането им чрез известие за констатирано нарушение. И вече съвместно с органите на полицейското управление, за най-фрапиращите случаи, затрудняващи движението на пешеходци и автомобили, ще бъдат налагани санкции. Известията за други нарушения ще имат по-скоро предупредителен характер, но с тенденция и за тях да се налагат санкции”, посочи кметът. Той обясни , че има предвид паркирани автомобили по уличните платна, които, особено в жилищните райони, действително нямат някаква реална алтернатива за паркиране на обществен паркинг. 


„Броят на автомобилите се е увеличил многократно и действително няма, особено в жилищните квартали, достатъчно паркоместа. Затова се налага собствениците на автомобили да паркират на нерегламентирани места, често нарушавайки и Закона за движене по пътищата, и общинската наредба. Но това няма да бъде извинение за нарушителите, които паркират в тревни площи”, подчерта Иван Гавалюгов.