Целта е улеснение на трафика при ремонта на съоръжението


От 1 август (понеделник) до 15 октомври се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона в тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. 


Задължителният обходен маршрут за камионите над 10 тона в посока Варна - София е по първокласния път I-1 като отбиването на трафика е при 35-ти километър на автомагистрала „Хемус“. Включването в магистралата в посока София, пътувайки по път I-1 е при 29-ти километър. 


С пренасочване на тежкотоварните камиони се повишава безопасността на движение и се улеснява трафикът по време на ремонта на тръбата за Варна на тунел „Витиня“. В района на съоръжението има голям надлъжен наклон, което затруднява предвижването на тежкотоварните автомобили, води до образуването на километрични колони, а понякога се налага и пълно спиране на движението. Обособяването на обходен маршрут за тежкотоварния трафик ще улесни предвижването в тунела. 


Ремонтните дейности на най-дългият тунел у нас (1195 м) започнаха на 27 юни и от тогава трафикът преминава двупосочно в тръбата за София. Те включват възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизалация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н. Очаква се възставителните дейности да приключат през декември. 


Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 - от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.


Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.