Кметството и читалището във Врачеш са се заели с амбициозна задача – да организират  през следващата година „Фестивал на бъчвата”. Древният занаят за направа на бъчви, бурета и каци е съхранен и се предава от поколение на поколение. И в момента над 70 местни фамилии се прехранват с бъчварство. Изделията им са познати  из цяла Европа – Франция, Испания, Италия, Гърция, а в бъчвите, произведени от врачешките майстори, отлежават едни от най-хубавите и скъпи вина.
„Фестивалът на бъчвата” цели да популяризира този древен занаят, но и да създаде интерес към Врачеш, да привлича повече гости, а защо не и инвеститори в селото” – казва кметът Марин Бончовски.
По време на фестивала местни бачвари ще отворят демонстративни работилници, в които ще показват най-атрактивната част от правенето на  една бъчва.
А където има бъчви, има и вино, и ракия.  От кметството обмислят да поканят на фестивала  известните винарски изби у нас, които използват врачешките бъчви. Те ще направят свои щандове, на които ще предлагат дегустация на продукцията си.
„Фестивалът на бъчвата” ще бъде съпроводен и с надпяване и надиграване. Самодейците от Врачешкото читалище са доказали с таланта си, че могат да предложат на публиката интересна програма, а и да бъдат домакини на фестивал с участие на състави от цялата страна.
„Селото има няколко площада, на които могат да бъдат разположени работилниците и сцените и така в деня на фестивала Врачеш да се превърне в едно атрактивно място” – казва Марин Бончовски.
Все още не е уточнена датата, на която да се провежда фестивала. Една от обсъжданите възможности е 26 октомври – Димитровден, когато е и храмовият празник на църквата в селото.
„Искаме да организираме фестивала прецизно, затова и предвиждаме първото му издание да бъде през 2017 година” – казва кметът Марин Бончовски.

Врачеш е най-голямото село в Софийска област

Жителите на село Врачеш по постоянен адрес са 3 437 и по настоящ адрес 389, от тях 10% са от ромски произход.  Разположено е на територията от 2080дка, а цялото землище има площ 112 500 дка.
Над 300 души в селото са заети в многобройните бъчварски цехове. Повече от 100 са работещите в дърводобивни фирми. Шивашката фарика „Осени” дава работа на 45 души, 27 работят в сладкарски цех, над 65 са земеделските производители. В селото има  20 крупни животновъди и множество по-малки, които отглеждат  749 крави, 516 овце, 540 свине, 348 кози, 160 коня и т.н.
Равнището на безработицата е ниско,  голяма част от населението работи в Ботевград.