Въпросът за недостатъчния брой съдове в населените места в общината бе поставен по време на редовното заседание на Общинския съвет във Врачеш. От отговора на общинското ръководство стана ясно, че кметовете на селата са информирани за начина, по който ще се доставят контейнери и кофи за съответното населено място.  Във връзка с това общината е поискала от кметовете  да изготвят справка за броя на съдовете за смет, къде са разположени и какво е тяхното състояние. Така, от една страна, те ще имат повече яснота по тези въпроси, а от друга – ще може да се направи по-голяма поръчка за доставка на съдове за смет. В план-сметката на общината има предвидени средства за тази цел. За Ботевград вече са закупени 100 контейнера и 130 кофи по 240 литра. Кофите вече са раздадени. Предстои нова доставка. През този месец ще бъдат закупени и съдове за селата, съобщиха от общинското ръководство.  


Необходимостта на населените места от контейнери и кофи няма да бъде задоволена на сто процента през настоящата година, това ще стане поетапно. Съдовете за смет ще се предоставят по утвърден ред, за да се избегнат случаи на дублиране, т.е общината да изпълнява по няколко заявки, подадени от  едно домакинство.   


По време на заседанието бе разискван и въпросът за цялостно измиване и дезинфекция на контейнерите. Според действащите нормативните изисквания тази дейност ще се извършва два пъти годишно.