С две от днешните състезания са свързани едни от малкото надежди за български медал на олимпийските игри в Рио де Жанейро - Антоанета Бонев в спортната стрелба и Ивайло Иванов в джудото. Общо четирима ще са българите в Рио днес.

Бонева се провали на 10 метра въздушен пистолет, но днес ще има възможност за реванш в любимата си дисциплина - 25 метра пистолет.

Българката заема второто място в световната ранглиста на 25 метра, а през тази година спечели злато от Световната купа в Баку и сребро от европейското първенство в Дьор на по-дългата дистанция.

30-годишната състезателка от Търговище ще застане на стрелбището за квалификациите в 15.00 часа българско време.

Джудистът Ивайло Иванов започва в 17.10 часа участието си в категория до 81 килограма. Той ще се изправи срещу холандеца Франк де Вит в двубой от 1/16-финалите.


През тази година Иванов спечели бронзов медал от европейското първенство и записа още няколко качвания на почетната стълбичка в турнирите от Гран при, включително първо място в Турция. В момента българинът е трети в световната ранглиста в категорията.

В 16.30 часа българско време гребците Георги Божилов и Кристиян Василев ще стартират в полуфиналите на двойка скул.


Първите три двойки от двете серии ще се класират за финал А. Другите ще гребат във финал В.


Последният български състезател днес е Александър Николов, който ще участва в една от кралските дисциплини на олимпийски игри - плуването на 100 метра свободен стил.

Българинът ще плува в третата серия, която започва в 19,08 ч. българско време.


----------


Във вчерашния трети ден Симеон Чамов даде победен старт на българското участие в олимпийския боксов турнир, а убедителната победа на 25-годишния състезател  срещу турчина Онур Шипал се оказа първият светъл лъч на българското представяне в Рио де Жанейро.

Петима българи в четири състезанията участваха в третия ден от олимпийските игри.

Чамов спечели с единодушно решение на съдиите - 3:0 (30:27, 30:27, 29:28), и се класира за осминафиналите в категория до 69 килограма, където ще срещне Саилом Ади от Тайланд.

Голямо разочарование и днес дойде в спортната стрелба. След като вчера устремената към медал Антоанета Бонева остана едва 41-а на 10 метра въздушен пистолет,  европейският шампион на 10 метра въздушна пушка Антон Ризов се нареди 42-ри в коронтата си дисциплина. В надпреварата участваха 50 стрелци, а за финала се класираха осем. Ризов изрази разочарование от представянето си, но заяви, че резултатът е логичен с оглед условията за подготовка, които получават българските стрелци.

"Когато се готвим по този начин в България - всеки сам за себе си, няма как да стане. Сам как да се подготви човек? Абсурд. За тази подготовка - толкова", каза Ризов.


В плуването Нина Рангелова се представи според възможности си и се нареди 22-ра в крайното касиране на коронната си дисциплина - 200 метра свободен стил.

25-годишната пловдивчанка преплува дистанцията за 1:58.57 мин., като остана на три десети от собствения си национален рекорд, поставен през май на европейското в Лондон.

Дори нов рекорд обаче нямаше да позволи на българката да влезе в полуфиналите, за които се класираха 16 състезателки. Топ 16 беше затворен от канадката Британи Маклийн с време 1:57.74 мин


.В другата дисциплина с българско участие днес Кристиян Василев и Георги Божилов се класираха за полуфиналите на двойка скул мъже на олимпийския турнир по гребане.

Те трябваше да минат през драматичен репешаж, в който заемаха последното място почти през цялата дистанция, но със силна атака в края стигнаха до втората позиция.