Констатирани са множество нарушения при отдаването под наем на помещения в болницата. Липсват регламентирани правила за предоставяне за безвъзмездно ползване на помещения, част от сградата на „МБАЛ – Ботевград“ ЕООД, както  и на активи, собственост на общинското търговско дружество. 


Размерът на наема за възмездно ползване се определя в нарушение на Тарифата за определяне на минимален месечен наем на 1 кв.м. полезна площ при отдаване под наем на общински имоти в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество (НРПУРОИ). Според Наредбата, действаща към одитирания период, минималната цена на месечен наем на масивни монолитни сгради в зона IV, в която попада и общинската болница, е в размер на 3 лв./кв.м. Помещения в МБАЛ обаче са отдавани под наем на цена по-ниска от определената – 2.40 лв./кв.м и 1 лв./кв.м. В резултата на тези договори здравното заведение е претърпяло пропуснати ползи, възлизащи общо на 4 700 лв., в рамките на одитирания период. 


Установени са и други нарушения, свързани с процедурите по отдаване под наем на помещения в болницата и с изпълнение на самите договори за наем.     


Така например договорът за наем с ЕТ „Пенка Каменова” е сключен без публичен търг или публично оповестен конкурс.


Управителят не е предприел необходимите мерки за събиране на наемите, дължими по договори  за периода 2013 – 2015 година. Фирма „Пелко Йонов” дължи на болницата 1050 лв, „Нюз експрес” – 800 лв. Сред длъжниците са и местни лекари, които имат кабинети в доболничната помощ. Задълженията на някои от тях надвишават 1000 лева и според одитора е налице основание за събирането на сумите по съдебен път.  


Несъбраните задължения по сключените договори за отдаване под наем на трети лица са в размер на 5972.19 лв.


Реализирани са приходи от  наеми от помещения, за които няма сключени договори. При извършената проверка на приходните фактури, отчетени в касовите книги на „МБАЛ – Ботевград“ ЕООД за 2013 г., 2014 г. и 2015 г. се установи, че са реализирани приходи от наеми от трети лица по договори с изтекъл срок на действие и същите не са удължавани с анекс или друг документ.


Отчетени приходи от наем на помещения и апаратура, получени от трети лица, без да е представен договор за наем на вътрешния одитор за проверка, отчетени по касата и по банков път за одитирания период, са в размер на 5 899.53 лв.


Друга констатация в одитния доклад гласи: „Управителят на „МБАЛ Ботевград” е ощетил финансово Община Ботевград с реализираните по договор приходи в размер на 1440 лв., които са отчетени в касата на общинското търговско дружество. Вътрешният одитор не може да определи пропуснатите ползи за Община Ботевград, при условие, че е бил проведен конкурс за отдаване под наем на конкретната площ в размер на 10 кв.м.”. Тази площ се стопанисва от общината и управителят на болницата не е имал законовото право да сключва договор за отдаването й под наем.  


Съгласно чл.114 от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, който без законово основание завземе, държи или владее общински имот се наказва с глоба от 100 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, се посочва в доклада. 


През 2013 година болницата е платила 4885 лева за нощувки на фирма „Аугуста 91”, а през 2015 – сумата от 3508 лв. на фирма „Пири гардън”.


Липсват приложени заповеди на Управителя на „МБАЛ Ботевград“ ЕООД за извършване на разходите, в която да е посочено основанието за извършването на разхода, мястото, където ще се извършват нощувките, хората които ще нощуват и друга информация, свързана с тези разходи. Не може да се установи дали извършените разходи са свързани с предмета на дейност на общинското търговско дружество, което е основание за признаване за данъчни цели на извършения разход. Въз основа на това вътрешният одитор смята, че извършеният разход е документално неоправдан” – пише още в одитния доклад


За отстраняване на допуснатите нарушения одиторът е отправил съответните препоръки към кмета на общината и управителя на МБАЛ – Ботевград. 


Одитът обхваща период от три години – от 2013 до 2015. Той е извършен по разпореждане на кмета на общината Иван Гавалюгов.