Умишлено или не, на видно място в МБАЛ – Ботевград не е поставена информация, която се отнася  за здравноосигурените  пациенти на лечебното заведение. Нарушението е констатирано в процеса на одита на болницата и е отразено в одитния доклад, публикуван на страницата на общината.  


Във фоайето на първия етаж в централен корпус на сградата на „МБАЛ – Ботевград“ ЕООД  е поставено електронно табло, от което здравноосигурените лица могат да получат информация относно цените на услугите, които се предоставят от „МБАЛ – Ботевград“ ЕООД.  На видно място е поставен списък на клиничните пътеки, за които е сключен договор с НЗОК, но не са посочени цените, които НЗОК заплаща за тях. Не е поставен на видно място работният график на кабинетите в диагностично- консултативния блок/приемния кабинет. Такава информация е поставена на табела пред всеки един кабинет – лекарят, който извършва прегледи и работното му време. Не е поставена на видно място информация за медицинските изделия, посочени в алгоритъма на клиничните пътеки, които НЗОК не заплаща. На видно място няма  информация и за  видовете медицински изделия и цените, до които НЗОК заплаща за същите.  На видно място е обявен списък на групите лица, освободени от потребителска такса, се посочва в одитния доклад. 


Предвид на това, че в болницата не е обявена информация, която хората трябва да знаят при постъпване за лечение, одиторът излиза с извода,  че по този начин  се създават предпоставки за корупционни практики – пациентите заплащат за медицински изделия, които всъщност се поемат от Здравната каса. 


Констатирано е и друго нарушение, свързано с медицинско изделие  - „шевен конец”. Същото не е било включено  в обществена поръчка за медицински изделия и консумативи, което означава, че не е било закупувано от МБАЛ – Ботевград. Според одитора така се създава   „порочна практика пациентите да си закупуват необходимото медицинско изделие, преди извършване на медицинска интервенция, което е включено в алгоритъма на лечение по съответните клинични пътеки, при които се използва”.


За отстраняване на тези нарушения одиторът е направил конкретни предписания, които трябва да бъдат изпълнени от ръководството на МБАЛ. Препоръката към кмета е да предприеме съответните мерки за уведомяване на компетентните органи за допуснатите нередности.