39 сигнала от граждани са постъпили до момента в общината чрез електронната платформа „Кмете, виж!”, която стартира през март тази година на обновената интернет страница на общината. Сигналите са за дупки по уличната мрежа, не добре регулиран и неработеща светофарна уредба, неокосени площи и т.н. Към кмета се обръща и гражданин, дълбоко възмутен от календар с разголени жени в магазин за авточасти, масла и аксесоари. „Вече 6-ти месец малки и големи ВИЖДАТ как ежемесечно се сменят порнографщини във въпросното ..., всъщност това се води магазин за авточасти, масла и аксесоари, но човек остава със съвсем друго впечатление, когато мине покрай прозорците”, се посочва в сигнала. Наблюдателният гражданин пита: „Бардак ли е това, г-н кмете, или какво?”. По негови думи същият календар е „изтипосан” и в център за прегледи на МПС-та


Справка в сайта показва колко от постъпилите сигнали са в процес на обработка и колко са обработени през последните 30 дни. 


Както вече сме информирали, "Кмете, виж!" е платформа за лесно докладване на неспешни сигнали от различно естество към Община Ботевград. Например – дупка в асфалта пред Вашия дом, счупена катерушка, разпилян боклук, неправилно паркиран автомобил. Докладването се извършва след регистрация през уеб (http://kmetevij.com ) и/или мобилно приложение, което позволява гражданите да направят снимки и да дадат кратко описание. Гражданинът предоставя контакти, на които може да получава информация за статуса на проблема.


Системата скъсява разстоянието между гражданите и администрацията и повишава възможността да се докладват проблеми и сигнали, като окуражава гражданите. Известно е, че когато един съвестен гражданин види проблем и има желание да го докладва, той трябва да изразходва доста усилия и нерви, за да се получи резултат. Все още за страната единен телефон за неспешни повиквания няма реализиран. Мобилното приложение „Кмете, виж!“ , позволява да се изпрати информация за проблема с няколко лесни стъпки, без да е нужно да се търси точния телефон на съответната служба на съответната общинска администрация, като гражданинът е уверен, че сигналът ще стигне, където трябва. Фактът, че има обратна връзка, позволява на гражданите да контролират действията на администрацията.