Във връзка с изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, влизат в сила издадените разрешения за строеж на 4 блока в град Етрополе, а чрез обществени поръчки са избрани фирми-изпълнители на строително-ремонтите дейности. В края на месец август ще бъдат открити две строителни площадки. Обектите са: Кв.178, бл. № 16, 17 и 18 – Фирма-изпълнител е „Виа Конструкт груп“ ЕООД, Кв. 178(8), бл. №19, 20 и 21 – Фирма-изпълнител е  „Маридел 2012“ ЕООД, Кв. 128, бл. „Етрополски бук” – Фирма- изпълнител е  ББК“ ООД и Кв. 20, блок на ул. „27 ноември” №28 – Фирма-изпълнител е „Интегрирани строителни системи“ ЕООД.


До 31.08.2016 година, ще се открие строителна площадка в Кв.178, бл. № 16, 17 и 18 и Кв. 20, блок на ул. „27 ноември” №28. За останалите сгради са изработени проекти и предстои издаване на разрешителни за строеж. Изпълнението на програмата се извършва в 2 етапа. Първият етап е проектиране, а вторият – изпълнение на строително монтажни работи. Изпълнението на дейността ще се извърши в срок от 3 до 5 месеца, а то се изразява в полагане на външна топла изолация, подмяна на дограма и вертикални водопроводни щрангове, ремонт на покрив и стълбищна клетка.
С цел по-висока информираност на гражданите, Община Етрополе провежда регулярни срещи с представителите на етажната собственост, с които се уточняват организационните въпроси по изпълнението на ремонтната дейност.
Към настоящ момент, Общината работи по прилагане на мерки за енергийна ефективност на още 4 многофамилни жилищни сгради, за 2 от които има избрани фирми-изпълнители, а за останалите предстои изработването на инвестиционни проекти. Обектите са: Кв.20, бл.12 – „Елаците“ – Фирма-изпълнител „Джани“ ЕООД и Кв. 132,бул. „Руски“ № 188, , бл.1 – Фирма-изпълнител „Главболгарстрой“ АД. За обектите Кв. 8/178, бл. №23 и Кв. 13. Бл. №5 и  е извършено изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, създаване на технически паспорт на съществуващ строеж и обследване на енергийна ефективност на сградата.
С реализирането на програмата за енергийна ефективност, ще се осигури един по-добър начин на живот на гражданите, съществено ще се повиши качеството на жизнената среда и топлинния комфорт на живущите, което е и главен приоритет на ръководството на Община Етрополе.