През май тази година кметът Иван Гавалюгов внесе сигнал до Софийска окръжна прокуратура срещу предшественика си Георги Георгиев, за извършено престъпление по член 219 от НК. Причината - нанесена вреда на общината в размер на 370 647 лева от несъбран наем на общински жилища.


Неначисленият и несъбран наем от общинските жилища бе констатирано като нарушение и в одитния доклад на Сметната палата за 2014 година. Това е и една от причините контролният орган да откаже да завери годишния финансов отчет на община Ботевград за 2014 година.


Прокуратурата вече е започна проверка по сигнала, водят се разпити.  


В същото време настоящото общинско ръководство продължава действията срещу некоректните наематели на общински жилища. Те наброяват около 150 човека. От тях девет не са се явили в администрацията да подпишат споразумения, че всеки месец ще изплащат минимум 100 лева, докато се издължат, плюс текущото задължение за наем. От общината са уведомили длъжниците по надлежния ред, че в 14- дневен срок от получаването на писмата те трябва доброволно да напуснат жилищата, в противен случай ще бъдат изведени принудително от тях.