Повече от 300 самодейци от Община Ботевград и региона участват в тазгодишното издание на традиционния фолклорен събор „Боженишки урвич”, който се провежда в местността Урвишка поляна в подножието на историческата крепост в село Боженица. Събитието бе открито от кмета на общината Иван Гавалюгов. Той приветства присъстващите и им пожела приятно изживяване с фолклорните певчески и танцови изпълнения сред живописната природата. 


По случай традиционния празник поздравителен адрес бе получен от областния управител на Софийска област Росица Иванова. 


„Уважаеми г-н Гавалюгов, уважаеми жители и гости на Община Ботевград и Софийска област, позволете ми да Ви поднеса най-искрени поздравления от името на областната администрация на Софийска област и лично от мое име по повод традиционния народен събор „Боженишки урвич”, който се провежда всяка година на това свидно за българите място край крепостта Боженишки урвич, като отправям най-искрени пожелания към всички Вас за крепко здраве и благоденствие! Изказвам своята увереност, че и занапред всички вие ще пазите жив спомена за събитията, случили се на това паметно място, и ще го предавате на поколенията след Вас, учейки ги обединени да се изправят пред трудностите, да следват непреходните идеали на дедите ни, за да я има и пребъде България!”, гласи част от поздравителния адрес. 


Празничната програма започна с изпълнение  на група за стари градски и шлагерни песни „”Пей, сърце” с ръководител Богдана Георгиева. На сцената се изявиха танцов състав „Жар” – с. Трудовец, фолклорен ансамбъл „Ботевград”, танцов състав „Луди-млади” - Новачене,  любителски театър при читалище „Христо Ботев” – Ботевград,  фолклорен ансамбъл при читалище „Заря” – Правец, Народен хор „Мургаш” – с. Врачеш, Литаковската духова музика, певчески колективи от Враца, Кнежа, Плевен, с.Игнатица и други.


За желаещите да посетят средновековната крепост и да научат повече за нея се погрижиха екскурзоводи от Исторически музей – Ботевград.