Олимпийският баскетболен турнир в Рио де Жанейро бе лебедовата песен на Тони Паркър с националния екип на Франция. 188-сантиметровият гений окончателно потвърди решението си да се оттегли от представителния тим на “петлите”, които отпаднаха на четвъртфиналите на Олимпиадата.


34-годишната легенда на европейския баскетбол успя да се покаже в прекрасна светлина и извън паркета с двата коша. Десетина дни след края на Игрите в Рио на бял свят излезе разказ на доброволец, участвал в организацията на събитието, който разкрива колко голяма личност всъщност е Паркър.


Виктор Галвани е пътувал 12 часа, за да може да стигне от родния си град до Рио и да помогне на местния организационен комитет. След победата на Франция над Венецуела в групите обаче бразилецът става жертва на така широко дискутираната престъпност в града и бива ограбен, след като банда тийнейджъри го заплашва с нож и отнема мобилния му телефон.


И точно тук идва големият Тони. Звездата на Сан Антонио Спърс се е погрижил Виктор да получи нов телефон, също както и пълна екипировка на френската делегация, в комплект с хитовите слушалки Beats By Dre и слънчеви очила Lacoste.


Освен това Паркър осигурява автомобил и охрана, които да помогнат на Галвани да стигне безпроблемно до дома си. Целият отбор на Франция пък е докоснат от случката и след края на Игрите дарява сумата, която е събрана от глоби за закъснения или други нарушения на момчето, за да може той да се чувства комфортно по пътя към дома и да няма абсолютно никакви грижи.


Големите спортисти са и големи хора. А олимпийският дух се поддържа от точно такива случки.