Окръжна прокуратура – София предаде на съд Д. Ерменков (на 43 години) от гр. Ботевград за извършено от него убийство - престъпление по чл.115 от Наказателния кодекс.


През март 2015 г. между Ерменков и неговите синове - от една страна, и компанията на пострадалия К. Петров - от друга, възникнал скандал, съпроводен с физически сблъсък, който завършил с отнемането на бижута от обвиняемия. Той подал жалба срещу нападателите в полицията, като впоследствие споделил пред свой съсед, че би я оттеглил срещу 10 000 лева. Предложението му не било прието от Петров, като на свой ред Ерменков заявил пред свидетели, че няма да остави нещата така и ще предприеме действия за физическа саморазправа.


В нощта на 31.07. срещу 01.08.2015 г. двете враждуващи групи мъже се засекли в дискотека „Нощ и ден“ в гр. Ботевград. От страна на компанията на обвиняемия били извършени провокационни действия, целящи да изведат противниците си заедно с пострадалия Петров навън, за да се разберат. Пред магазин „Handy“, на няколко метра след входа на дискотеката, разправията между тях постепенно прераснала в побой с използване на дървена дръжка от сечиво и метална телескопична палка. Групата на Ерменков обиколила Петров, като заповядвала на приятелите му да не се месят. Обвиняемият нанесъл силен удар с юмрук в областта на лицето на пострадалия, от който той паднал с цялото си тяло и тежест назад по гръб върху паважа и повече не помръднал, като само издавал хрипове. Останалите нападатели нанесли няколко удари по тялото на един от приятелите на пострадалия, след което подгонили останалите. Двама от свидетелите на побоя опитали да помогнат на пребития Петров, докато Ерменков се смеел и обяснявал, че момчето просто е паднало, защото е пияно.


Не след дълго на място пристигнал полицейски патрул и екип на спешна медицинска помощ, обаче минути след откарването му пострадалият Петров починал. Извършената в хода на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза на труп установи, че смъртта на пострадалия настъпила в резултат на тежката черепномозъчна травма, довела до развитието на тежък мозъчен оток с вклиняване, което е причинило разстройство на функцията на дишането и сърдечната дейност в продълговатия мозък. Силния удар причинил разкъсване на връзките между черепната основа и първият шиен прешлен, вследствие на което Петров е починал за сравнително кратък период от време.


Обвиняемият Ерменков действал умишлено, което се потвърждава от факта, че той нееднократно огласявал пред други лица намерението си за саморазправа с Петров без да го интересуват последствията, както и организирал извеждането му навън от заведението. Мотивът за това бил съвкупност от насложили се други фактори – предходни проблемни отношения, употреба на алкохол, повикване на други свидетели за участие в побоя. 


Очаква се насрочване на първото заседание по делото от съда. За умишлено умъртвяване на другиго законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от десет до двадесет години.