В ключовия мач с Украйна тази вечер от група Е на квалификациите за Евробаскет 2017 българските национали се стремяха до последно към победата, но не можаха да я постигнат - отстъпиха с 67-72. Големият проблем пред тях бе превъзходството в ръст и мощ на съперника, което се отрази негативно на играта на нашите.


Статистиката е красноречива: украинците взеха два пъти повече борби - 45 срещу 23 на България, забиха 7 чадъра, забележима е и разликата в асистенциите - 19 спрямо 7 на българите. Ръстовото превъзходство на играчите на Украйна  оказа влияние и върху точността на стрелбата на нашите под коша - само 35% срещу цели 60 на сто за победителите.


България започна по-добре мача и спечели първата част с 18-16. До средата на втората играта бе равностойна, но след това украинците дръпнаха и на почивката имаха аванс от 6 точки - 29-35. Началото на третия период бе за гостите, които бързо натрупаха двуцифрена преднина и след половин час игра водеха с 11 - 55-44.  


Напълно очаквано българските момчета дадоха всичко, което им бе останало в последните 10 минути, подкрепяни мощно от публиката, изпълнила Арена Ботевград. С много агресивна лична защита, на ръба на позволеното, те постепенно заличиха украинския аванс и се върнаха в мача. В един момент разликата достигна 12 точки - 47:59, но домакините се вдигнаха след серия от 14-6 за 61-65 три минути преди края. Дий Бост намали до 65-67, след което Алекс Везенков и Павлин Иванов не успяха от чисти позиции от тройката, а Украйна задържа контрола над мача, за да успее да спечели с 67-72.


 Александър Везенков бе най-резултатен за България с 19 точки, Дий Бост отбеляза 12, с по 9 са Христо Захариев и Павлин Иванов, Иван Лилов има 8, със 7 е Александър Янев.


Над всички в тима на Украйна бяха Вячеслав Бобров, който е с дабъл-дабъл от 13 точки и 10 борби, направи и 5 асистенции, и центърът Вячеслав Кравцов с 18 точки и само една пропусната стрелба, заби и 3 чадъра. Гардън Денис Лукашов добави 14 точки.


Това бе и последното домакинство на България от тези квалификации, остават две гостувания на Словения и Косово.