До 3 октомври  е срокът, в който се приемат проекти за финансиране по Оперативна програма „Развитие на селските райони” на ЕС 2014-2020г.
Община Ботевград ще кандидатства с три проекта на обща стойност 7 милиона евро, стана ясно на днешното извънредно заседание на общинския съвет. Първият проект е за подмяна на водопопровод в селища под 2000 души население. Той е на стойност 3 милиона евро и в него са включени селата Скравена, Литаково и Новачене. В Скравена е предвидена подмяна на 12 километра водопроводна мрежа, които са последните, за да бъде  селото с изцяло подменен водопровод.  Най-много за подмяна на водопровод е предвидено в Литаково – около 20 километра.
Вторият порект по същата оперативна програма е за ремонт и рехабилитация на улици. Стойността на проекта е 1 милион евро и в него са сключени три улици в Зелин, останалите са в селата на общината. Предимство имат тези улици, които имат излаз на общински или републикански път, тъй като те ще получат повече точки при разгреждането на проекта. Ремонът и рехабилитацията предвиждат преасфалтиране, подмяна на бордюри, изграждане на тротоари и осветление.
На стойност 3 милиона евро е и проектът, с който община Ботевград ще кандидатства за ремонт на общински пътища. В него са включени пътя Ботевград-Зелин, Врачеш- Врачешки манастир и участъци от пътя Липница-Елов дол и Елов-дол Боженица. На въпрос на съветника Йордан Йорданов защо е включен пътя Ботевград-Зелин, а не други общински пътища, които са в по-лошо състояние, кметът Иван Гавалюгов обясни пред съветниците, че това е направено стратегичсеки, тъй  бонус точки при одобряването на един проект  могат да се получат, ако пътят води до селище с над 10 000 жители. Ако този проект бъде одобрен, по пътя Ботевград-Зелин ще бъдат подменени бордюрите, ще се обнови пешеходната алея, ще се ремонтира осветлението и т.н.
Общинският път Врачеш-Врачеши манастир  включва и 3,2 км, които минават през самото село.  На главната улица ще се направят и тротоарите, които на много места липсват.
Днес общинските съветници дадоха съгласие общината да кандидаствта с тези проекти, като гласуването бе напълно единодушно – 26 съветници гласуваха „за”.
Читалищата в Трудовец, Врачеш и Скравена ще кандидатстват като самостоятелни бенефициенти по Оперативната програма Развитие на селските райони. За целта общинските съветници днес дадоха разрешение за  учредяване право на строеж на сградите за срок от 10 години. Местният парламент иска от министерството на културата читалището в Трудовец да бъде признато за паметник на културата с местно значение.  Ако получи такъв статут, шансовете му да получи европейско финансиране за ремонт се увеличават. Допустимата стойност на проектите за ремонт на читалища е 200 хиляди евро.
Читалището в Ботевград също ще кандидатства с европроект, но само за оборудване. Както вече сме информирали, сградата на ботевградското читалище ще бъде санирана по Оперативна програма „Региони в растеж”. Проектът е одбрен и вече има покана за подписване на договор, така че най-вероятно следващата пролет ще започнат и самите строително-ремонтни работи, заяви кметът на общината Иван Гавалюгов.