Областната администрация на Софийска област се присъедини към Европейския ден без загинали на пътя. Той ще се състои на 21 септември под името Операция “EDWARD” (European Day Without A Road Death) и се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - ТИСПОЛ, Министерството на вътрешните работи и ГД Национална полиция, Отдел „Пътна полиция“. Мотото, под което ще се проведе кампанията на територията на България, е „Заедно за всеки един човешки живот!“.


Брояч на оставащите дни до старта на кампанията е публикуван на интернет страницата на МВР, като препратка към него има и на страницата на Областната администрация на Софийска област на адрес www.sofoblast.bg.  


В 00:00 ч. на 21 септември броячът ще бъде заменен от съобщение, което ще се актуализира на всеки час и ще показва данни за станалите в рамките на денонощието ПТП, броят на загиналите и ранените, както и информация за травматизма при инцидентите, допълнителни препратки към видеоклипове и различни илюстрации по темата. Броячът ще остане активен до 01:00 ч. на 22 септември. 


Предвижда се също в рамките на операцията да има 24-часово видео наблюдение, записващо в реално време събитията от деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранени или с фатален край ще бъдат предоставяни онлайн на обществеността. 


За постигането на целта на операция EDWARD – да няма загинали на пътя, органите на „Пътна полиция“ ще засилят контролната дейност и в максимална степен ще подпомагат за безопасността на всички участници в движението по пътищата.


Ръководството на Областната администрация изразява надежда с общи усилия да допринесем за намаляване до минимум на броя на произшествията със загинали и ранени както на територията на Софийска област, така и в цялата страна!