С тържество пред паметника на Незнайния воин в Ботевград бе отбелязана 108-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България. Празнично слово прочете Даниела Николова – историк и директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград. В него тя проследи фактите, довели до провъзгласяване на независимостта на българската държава и отзвука на значимото събитие в малкото градче Орхание.


Даниела Николова припомни думите на тогавашния министър-председател Александър Малинов, който казва, че всеки българин трябва да запечата в съзнанието си датата 22 септември, защото както Съединението, така и провъзгласяването на независимото Царство България, е "дело, чисто българско, продиктувано само от български чувства и български интереси".


По време на тържеството беше прочетен манифестът, с който се обявява независимостта на България. Последва церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин, в която се включиха общинското ръководство, общински съветници, кметства, представители на училища, детски градини, културни институции, неправителствени и партийни организации, общински дружества и предприятия.


Празничната програма на общината продължи в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград, където се състоя среща-разговор с Кети Шунтова, правнучка на Велчо Шунтов от Орхание – сподвижник на Васил Левски, член на Орханийския революционен комитет, участвал в обира на турската хазна в Арабаконашкия проход, диарбекирски заточеник.


Срещата се състоя по повод днешния празник и 170 години от рождението на Велчо Шунтов, които се навършват тази година.  


Припомняме, че на 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.


Днешният ден е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.