Програмата за развитие та туризма обхваща периода 2016 – 2020 година.  


Целта на програмата е да изясни и определи туристическия потенциал и да конкретизира основните стратегически цели за развитие на туризма в община Ботевград. Програмата трябва да допринесе за интегрирано туристическо развитие на района, привличане на инвеститори в сектора, подобряване и разширяване на базовата инфраструктура, повишаване качеството на туристическото предлагане и за утвърждаване на Ботевград като предпочитана дестинация за отдих и туризъм. Предлагането ще се допълни и разнообрази с възможностите за религиозен, фестивален и събитиен туризъм, тренировъчни школи, уикенд почивки, зелени училища, детски лагери, селски-културен туризъм. 


Община Ботевград няма опит и развитие и традиции в развитие на туризма към момента. Природните и културно-историческите условия в община Ботевград предлагат възможности за развитие на туризма в различни форми и с различна интензивност, се посочва в Програмата, която предстои да бъде обсъдена и гласувана на редовното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 29 септември. 


Програмата съдържа данни за географското положение, климата, релефа, почвите, водните ресурси, природните забележителности, защитените територии и други. Изводът е, че природните дадености в общината са благоприятни за развитие на туризма във формите селски, пешеходен, риболовен и екотуризъм. 


В точка Общо състояние на туризма в Ботевград се посочва, че в Консолидирания национален туристически регистър към Министерството на туризма, включващ данни за категоризирани туристически обекти от държавната и общинска администрация, за територията на община Ботевград са категоризирани 10 места за настаняване и 158 заведения за хранене и развлечения. Това доказва наличието на потенциал и добра материална база за успешно развитие на туризма. 


В програмата е представен анализ на силните и слабите страни на туристическия сектор в общината. 


Сред силните страни са разнообразно културно-историческо наследство, археологически и религиозни обекти, природни забележителности и защитени зони, условия за ловен и риболовен туризъм и други. 


Сред слабите страни са липса на изградена туристическа инфраструктура за развитие на селски и културен туризъм, лошо състояние на транспортната инфраструктура, която ограничава туристическия достъп, липса на достатъчно подготвени кадри за обслужване на туристическия сектор и други.


Основните приоритети в програмата, са свързани с дейности по запазване на природните и културно-историческите ресурси на територията на общината, привличане на инвеститори в сферата на туризма и популяризиране на общината като туристическа дестинация. 


Ето и някои от основните дейности, заложени за изпълнение в програмата: основен ремонт на общинска пътна мрежа, почистване на нерегламентирани сметища и ограничаване на замърсяването около населените места, създаване на допълнителни табели и маркировки към туристическите обекти, стимулиране на частната инвестиция сред местните производители и занаятчии чрез възраждане на забравени местни традиции и дейности и тяхното доразвиване с оглед привличане на туристически поток, консултантска и методическа подкрепа на предприемачите в туризма при разработване на проекти и стартиране на туристически бизнес, популяризиране на културно-историческото наследство и археологическите разкопки с ел развиване на културен туризъм, създаване на еко арт парк, обособяване на пещерите Козарника и Водната пещ в село Липница като атрактивни туристически дестинации, построяване на еко селище в подножието на пещерите на брега на живописната река Бебреш и други. 


Основната част от дейностите ще се финансират със средства, които общината възнамерява да привлече от външни източници – програми, финансирани от Европейския съюз 


Органите за наблюдение на изпълнението на програмата са Общинският съвет и Консултативен съвет по туризма, който предстои да бъде създаден.