С аплодисменти публиката в центъра на Ботевград посрещна духовите оркестри, които участват в програмата в първия ден на тазгодишния традиционен Празник на духовите оркестри. Това са представителите на Италия,  Видин, Враца, Велинград и Ботевград. Водещите на програмата представиха накратко историята на всеки духов оркестър и мажоретен състав. 


Културното събитие започна с ритуал по издигане на флага със символа на празника от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той приветства участниците и зрителите.  „За мен е удоволствие и чест да открия традиционния Празник на духовата музика – Ботевград – 2016 -та. През годините на този площад са дефилирали най-добрите български оркестри. Вие сте имали възможност не веднъж  да се насладите на техните виртуозни изпълнения. Тази година в празника има и международно участие. Това са нашите приятели от италианския град Сасано - Юожна Италия. С тяхното участие превръщаме този дефилир на духовата музика в международен. Надявам се това да продължи. Убеден съм, че днешните изпълнения ще донесат истинско удоволствие и положителни емоции на публиката”, каза Иван Гавалюгов при откриване на празника. Той благодари на участниците за това, че са приели поканата за изява на ботевградска сцена. 


Приветствие към участниците, гостите и организаторите на събитието отправи и Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. „Убедени сме, че това събитие ще се превърне в истински празник за всички радетели на българската духова музика, високо ценена навсякъде по света. България се гордее с традициите си, за чието съхранение и развитие безспорно всички вие сте допринесли със своя талант, труд, енергия и вдъхновение”, каза той. 


В първия ден на празника на духовите оркестри програмата включва: концерт с участието на духови оркестри и мажоретни състави от, Враца, Велинград, Италия и Ботевград; изпълнение на Милица Гладнишка заедно с Общински духов оркестър под диригентството на Иванка Савова; концерт на рок-група „Силует”, които се събират по повод 30-годишния юбилей на групата.


Ето какво включва програмата утре /2 октомври/: 


10:00 – 10:30 ч.    -  Дефилир на духови оркестри и мажоретни състави: магазин „Кауфланд“ - бул. „Цар Освободител“ – пл.„Саранск“;


10:30 ч.  -  Концерт на духови оркестри от Габрово и Видин;


- Закриване на Празника на духовата музика в Ботевград. 


През 1983 година на ботевградския площад  за първи път се провеждат празниците на духовата музика, скъп гост е великият българин Дико Илиев. И това не е случай, защото този гений на българското оркестрово творчество започва своя творчески път от нашия град. От 1986 година празниците на духовата музика се посвещават на Дико Илиев, учредена е и ежегодна награда за изпълнение на негово произведение. Ботевградските празници се превръщат в един от най-авторитетните форуми на духовата музика в страната.