На извънредно заседание вчера Общинският съвет прие предложенията на общината за промени в Наредба 1 за опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в Община Ботевград. 


В докладната до местния парламент бе посочено, че основната причина , която налага приемането на проекта за решение, е: „С приемане на новата структура на Община Ботевград се създаде Дирекция  „Сигурност  и обществен ред, чиято цел е обезпечаване на сигурността и опазване на обществения ред на територията на общината. Основният нормативен документ, от който се ръководи дирекцията е Наредба 1. С оглед пълноценното осъществяване на функциите на същата  и променящите се обществени отношения в сферата на обществения ред, общественото имущество и околната среда се налага приемането на настоящите промени”.


Не всички предложения за промени бяха приети във вида, изготвен от общината. По време на разискването  от страна на съветниците постъпиха нови предложения. Някои от тях бяха приети, а други не събраха достатъчен брой гласове. 


Съветниците подкрепиха единодушно измененията и допълненията  в разпоредбите на  Раздел  II – „Права и задължения”, „А.Правомощия и задължения на Общинската администрация  и кметствата”, и Раздел II -  „Осигуряване на обществения ред и спокойствието, експлоатацията и опазване на общинските имоти , предназначени за общо ползване” .


Постъпилите предложения за промени в Раздел III – „Осигуряване на обществен ред и спокойствие, експлоатация и опазване на общинските имоти, предназначени за общо ползване”, свързани с работното време на заведенията, бяха следните:


На общината: „За търговски обекти и заведения, находящи се в жилищни райони, съгласно в характера на устройствената зона  - до 0:00 часа.; „За заведения, находящи се извън жилищните райони и разположени минимум 150 метра по права линия от най-близката жилищна сграда – до 01:00 часа.;  „Ползването на маси за открито сервиране към търговски обекти, в това число тротоари и други обществени площи, в часовете от 23:00 до 06:00 часа, за обекти, находящи се в жилищни райони. 


На Дамян Маринов – ГЕРБ: „За търговски обекти и заведения, находящи се жилищни райони, съгласно в характера на устройствената зона  - до 0:30 часа.; „За заведения, находящи се извън жилищните райони и разположени минимум 150 метра по права линия от най-близката жилищна сграда – до 02:30 часа.; „ Ползването на маси за открито сервиране към търговски обекти, в това число тротоари и други обществени площи, в часовете от 23:30 до 06:00 часа, за обекти, находящи се в жилищни райони. 


Тихомир Найденов – МК ГДБОП”: Ползването на маси за открито сервиране към търговски обекти, в това число тротоари и други обществени площи, в часовете от 23:00 до 06:00 часа, за обекти, находящи се в жилищни райони, а за дните петък  и събота и официалните празнични дни – 23:30 до 06:00 часа. 


Със 17 гласа „за”, 2 „против” и 8 „въздържал се” бе прието предложението на Дамян Маринов.


За промени в  чл. 15, ал.5 постъпиха две предложения:  


На общината: Заведенията за хранене и развлечение  на територията на община Ботевград, разположени  в жилищни сгради, са длъжни да преустановят в 20:00 часа свирене на оркестри и други музикални озвучителни уредби, пеене, високо говорене и създаване на шум; 


На Филип Филипов – ГЕРБ: Заведенията за хранене и развлечение  на територията на община Ботевград, разположени  в жилищни сгради, са длъжни да преустановят в 21:00 часа свирене на оркестри и други музикални озвучителни уредби, пеене, високо говорене и създаване на шум;


С 26 гласа „за”, и 1 „въздържал се” ОбС подкрепи предложението на Филип Филипов.


С 27 гласа „за” бе прието предложението на Георги Гарбиджанов от МК ГДБОП за промяна в чл.22 т.9, което гласеше: „Паркиране до противопожарните хидранти на отстояние 10 метра преди и след съоръжението.


Съветникът Георги Георгиев  от ОББО предложи от наредбата да отпаднат всички членове, свързани с въвеждане на „синя зона”, но предложението му не бе прието. Преди да бъде подложено на гласуване кметът Иван Гавалюгов уточни, че въвеждането на разпоредби, касаещи „синя зона”, е първата стъпка за създаване на такива зони в Ботевград. „Със следващо решение  ще се конкретизират и размерите на заплащане за паркиране в „синя зона”, и съответно на кои улици и обществени площи, които могат да бъдат използвани за паркиране,  да има такива зони. Считам, че по този начин, когато правилно и адекватно определим  сините зони, ще допринесем не за затрудняване на гражданите, които искат да паркират,  или за влошаване на тяхното финансово състояние, каквито коментари имаше, а за подобряване на средата в централна градска част и там, където  и към момента има едно безразборно паркиране, което затруднява движението на пешеходци и автомобили”, коментира той. Кметът даде примери с участъка до зеленчуковия пазар, от пощата по посока хотела и пред него. 


Петър Петров от ОББО предложи в чл. 50, т. 8 - „Забранява се разхождането на кучета на територията на учебните, детските и здравните заведения, и кварталните детски и спортни площадки”, да се добави „ и в южната част на Градския парк, откъм страната на изградените детски площадки”. Адв. Христо Якимов уточни, че е правилно допълнението да се формулира така: „…и в специално обозначените зони”. Общинският съвет единодушно подкрепи предложението. 


Ето и гласуваните промени в Раздел X „Административно-наказателни разпоредби”  на Наредба №1. И тези предложенията постъпиха от страна на съветници.   


За първо нарушение се налагат наказание на нарушителите -  глоба  за физически лица в размер до 100 лева, а за еднолични търговци и юридически лица имуществена санкция в размер до 300 лева. 


За повторно нарушение в рамките на 12 месеца на нарушителите се налага наказание  глоба за физически лица до 300 лева, а за еднолични търговци и юридически лица имуществена санкция до 500 лева


За трето нарушения в рамките на 12 месеца се налага наказание глоба за физически лица до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица имуществена санкция  в размер до 1000 лева. 


Конкретният размер на глобата за всяко отделно нарушение се определя от наказващия орган съобразно тежестта на нарушението, степента на вината на нарушителя и имотното му състояние. 


Досегашната ал.4 от чл.63 става ал. 6 на чл.61. Тя гласи: „Установеното в тази наредба административно наказание се налага, ако за същото нарушение не е предвидено по-тежко наказание в друг висшестоящ нормативен акт.”. 


При системни констатирани нарушения в рамките на 12 месеца работното време на търговски обекти може да се ограничи със срок от един до 12 месеца със заповед на кмета на общината.  


Системни са повече от три еднородни нарушения в рамките на 12 месеца. 


На гласуване бе подложена цялата наредба. Тя бе приета с 28 гласа „за” и един „въздържал се”. 


Преди да влязат в сила, по гласуваните промени предстои да се произнесе Областната управа.