72-та годишнина от епичните боеве на Парашутната дружина при Стражин, осъществила пробива на отбраната на частите от немската група Армии – Егея,, изтеглящи се от Гърция, бе тържествено чествана на 17-ти октомври в Пловдив и на 18-ти октомври в София.


С тържествена литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай, поднасяне на  цветя и венци пред паметника на загиналите воини парашутисти в Бригадата специални сили, започнаха тържествата по случай професионалния празник на командосите.
Официални гости на тържеството бяха кметът на Пловдив, председателката на общинският съвет, областният управител, ветераните командири на поделението, генералите от резерва Турлаков, Шивиков, о.р. полк.Стоянов,
Атанасов, Драгански, Михнев, о.р.полк.инж. В.Христов, Сирмов, действащи генерали и офицери от разузнавателни поделения и военни аташета.
Тържеството продължи на централния площад с награждаване на военнослужещи от бригадата, поднасяне на венци и цветя на паметника на незнайния воин,тържествен марш и демонстрации на бойни умения.
Последва концерт във военния клуб и банкет за целия личен състав и гостите в ресторанта на пловдивския панаир.
На 18 октомври тържествата продължиха с лиургия на софийския митрополит и понасяне на венци и цветя на алеята на парашутистите в централни гробища. Кулминацията на празника беше в 11часа пред паметника на загиналите във войната парашутисти в градинката до парламента, където прозвуча пламенно слово за героизма на парашутистите във ВСВ. Тук към официалните лица се присъединиха зам.-министъра на отбраната, командващият войските генерал Попов, ген.Михов -председател на комисията по отбрана в НС, генерали, аташета, ветерани, спортисти парашутисти.
След поднасянето на венците и цветята, последва демонстрация на  бойни умения от личния състав на бригадата.
Последва концерт в салона на централния военен клуб и коктейл в  резиденция ,,Лозенец".


ПРЕСЦЕНТЪР НА СЪЮЗА НА ПАРАШУТИСТИТЕ