Отчетът за дейността на общинско предприятие БКС от създаването му – 20 февруари, до 30 септември 2016 год., не бе приет. “За“ гласуваха 13 съветници, “против“ 1 и 13 “въздържал се“.  По време на обсъждането на докладната бяха отправени конкретни въпроси към директора на общинската структура Ангел Ангелов. От своя страна той отговори изчерпателно на всяко питате. 


Веселка Златева от БСП поздрави ръководството на общинското предприятие за добре свършената работа, отразена в отчет. Тя се поинтересува какви са били разходите на общината за озеленяване, сметоизвозване и сметосъбиране за същия период в преходни години. 


Ангел Ангелов обясни, че в предходни години общината е възлагала сметоизвозването и сметосъбирането на външна фирма, на която е плащала 30 000 лева месечно без ДДС. Този разход е свален до 21 900 лева. Към момента за осъществяване на сметосъбирането и сметоизвозването се използват три машини – две закупени от общината и една под наем. Освен това БКС обслужва много по-голям съдове за отпадъци, отколкото са били обслужвани в предходни години. Това съобщи още директорът на общинската структура. 


„Общината е закупила 680 кофи с обем 240 литра и 100 съда тип „ракла” – 1100 кубика, което е отбелязано в доклада. Над 280 кофи са раздадени на жители на Ботевград, което означава още 280 точки за вдигане. Към наличния брой контейнери бяха добавени още сто. Предвидени са съдове за смет и за селата – до 650 броя”, добави Ангел Ангелов. Съдове се раздават на база заявления, а не срещу заплащане, уточни той в отговор на запитване на Цветанка Михова.  


Цонка Докова, която от днес е общински съветник от групата на ОББО, попита защо градинките не се поливат и шадраваните в центъра не работят. В отговор Ангел Ангелов обясни, че БКС полагат необходимите грижи за градинките и регулярно почиства шадраваните, но не отговаря за техническата поддържка на съоръженията. Кметът Иван Гавалюгов допълни, че шадраванът до часовниковата кула не работи, защото загубите на вода от него са 15 кубика на ден, а двата по-малки – заливат с вода пространството извън тях. Той съобщи, че общината има идея да превърне по-малките шадравани в цветарници,  


В отговор на въпрос на съветника Георги Георгиев, Ангелов заяви: „Нашата концепция не е да чистим само централната градска част. Ние сме новатори в много неща, извършваме много дейности, които не са извършвани до момента – почистване на пътища с нов тип техника, почистване на пътен възел Ботевград-Трудовец – детелината. Това е сериозен обект – около 60 декара”, обясни Ангел Ангелов. 


Това, че БКС е почистило споменатия обект, предизвика недоумение от страна на председателя на ОбС Мартин Тинчев, който подчерта, че той е на Агенция „Пътна инфраструктура” АПИ. 


„АПИ няма желание и намерение да почиства този участък. Проведен е разговор с ръководството и сме получили разрешение да го правим. Все пак това е лицето на Ботевград. Ако сте против, заявете го публично”, отговори кметът Гавалюгов. 


Съветникът Иван Райчинов поздрави ръководството на БКС за почистването на боклуците в района на ПиК-а.  


По време да дискусията стана ясно, че съветниците от групата на ОББО са внесли сигнал в прокуратурата за фалшифициране на чл. 12 от правилника за работа на БКС.  Те твърдят, че според този член бюджетът на предприятието се приема от ОбС, но впоследствие била извършена промяна в текста без съгласието на местния парламент. 


Иван Гавалюгов обясни, че според новия Закон за публичните финанси това изискване е отпаднало. Като пример той посочи факта, че ОбС не е приемал бюджетите и на останалите общински предприятия, тъй като те се субсидират от общината. 


Кметът добави, че всички налични документи по създаването на БКС са предоставени на разследващите органи и че лично той няма основание да се притеснява от проверката.


„Радвам се, че има прокурорска проверка. Предоставили сме веднага, с готовност, за разлика от един бивш, който се криеше и излизаше в болнични само и само да не подаде  документите, които се изискваха от съответните органи”, заяви още Иван Гавалюгов.